Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Δεύτερο γύρο με Ντόρα και Σαμαρά στην ίδια αφετηρία δίνει μυστικό γκάλοπ




Δραματική μάχη για  τη μάχη της διαδοχής στη ΝΔ περιγράφει μυστική δημοσκόπηση μεγάλης  εταιρίας. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες  πληροφορίες του protothema.gr, γκάλοπ, που διενεργήθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη μάχη της ηγεσίας, δείχνει ότι η σύγκρουση στη ΝΔ θα οδηγηθεί στο δεύτερο γύρο, εφόσον βέβαια παραμείνει στην κούρσα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά να καταγράφουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό. Συγκεκριμένα η κα Μπακογιάννη καταγράφει, σε αυτή την περίπτωση πάντα, ποσοστό 47,3% έναντι 47,1% του κ. Σαμαρά, ενώ ποσοστό 5,6% δηλώνει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».
 Εάν τώρα στο  δεύτερο γύρο περάσουν η κα  Μπακογιάννη και ο κ. Ψωμιάδης, η πρώην υπουργός συγκεντρώνει 50,4% και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης 30%. Εάν η μονομαχία είναι μεταξύ Σαμαρά – Ψωμιάδη, ο πρώτος καταγράφει ποσοστό 53,3% και ο δεύτερος 25,6%.
Το γκάλοπ καταγράφει τις απαντήσεις 1285 ψηφοφόρων της  ΝΔ στις τελευταίες εκλογές. Το 25% αυτών  απαντά ότι θα πάει σίγουρα να ψηφίσει  στις εκλογές της διαδοχής, ποσοστό 13% λέει ότι είναι πολύ πιθανόν  να πάει στις κάλπες, «ίσως» απαντά το 15% και ένα 45% δηλώνει ότι αποκλείεται.
Στο σύνολο των ψηφοφόρων  της ΝΔ η κα Μπακογιάννη λαμβάνει ποσοστό 34,7%, ο κ. Σαμαράς 31,7%, ο κ. Ψωμιάδης 10,6% και ένα 23% δηλώνει «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Ανάμεσα σε εκείνους, που λένε ότι θα ψηφίσουν σίγουρα, η κα Μπακογιάννη λαμβάνει 43,6%, ο  κ. Σαμαράς 40,9%, ο κ. Ψωμιάδης 8,5% και ένα ποσοστό 7% απαντά «δεν γνωρίζω/ δεν απαντώ».
Πάντως στην παράσταση  νίκης προηγείται εντυπωσιακά η κα Μπακογιάννη, ίσως και ως αποτέλεσμα της εικόνας, που δημιουργούν τα μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή η πρώην υπουργός έχει «καθαρίσει» τη μάχη. Νίκη της κας Μπακογιάννη εκτιμά το 75%, ενώ μόλις 16% θεωρεί ότι θα κερδίσει ο κ. Σαμαράς και 1,6% ο κ. Ψωμιάδης.
Η κα Μπακογιάννη  προηγείται και σε δύο ακόμη κατηγορίες: Σε ποσοστό 36% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Σαμαρά είναι 28% και για τον κ. Ψωμιάδη μόλις 6%. Την ενότητα της ΝΔ μπορεί να την εξασφαλίσει η κα Μπακογιάννη θεωρεί ένα 40%, ενώ το αντίστοιχο για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού είναι 25% και για τον κ. Ψωμιάδη 10%.
Στο ερώτημα ποιος  μπορεί να συγκρουστεί για να αλλάξει  τα πράγματα στη ΝΔ η ισορροπία  είναι εντυπωσιακή: Ένα ποσοστό 32% απαντά η κ. Μπακογιάννη, ενώ 31,7 λέει ο κ. Σαμαράς. Το ποσοστό του κ. Ψωμιάδη εδώ είναι 13%.

ΠΗΓΗ:www.protothema.gr
Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: