Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Σχόλιο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για την προωθούμενη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων


To βαθύ έλλειμμα δημοκρατικής και κοινωνικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης δεν μπορεί να καλυφθεί από καμία παρωδία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ η βούληση του λαού έχει πάει περίπατο, έχουν ψηφιστεί τα πλέον αντιλαϊκά μέτρα παρά τις αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, σε πλήρη αναντιστοιχία με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Η κυβέρνηση επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν έχει αρνηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως πιο πρόσφατα για το Σύμφωνο για το Ευρώ, και τώρα βλέπει τα δημοψηφίσματα ως ένα μηχανισμό χειραγώγησης και  εκτόνωσης  της κοινωνικής δυσαρέσκειας. 
Το αίτημα για δημοκρατία και ουσιαστική συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές και τομές και σε θεσμικό επίπεδο. Αυτός όμως που θα καθορίσει τις αλλαγές το επόμενο διάστημα δεν θα είναι η κυβέρνηση, αλλά ο ίδιος  ο  λαός που δεν θα παγιδευτεί σε κανένα ψεύτικο δίλημμα και θα συνεχίσει να παλεύει για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: