Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΞΕΚΙΝΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ- Χιλιάδες νέα ζευγάρια και εργατικές οικογένειες σε αδιέξοδο


Εκατοντάδες σταθμοί έχουν κλείσει εξαιτίας των περικοπών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Χιλιάδες εργαζόμενοι, που θα μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίες για να λειτουργούν οι σταθμοί, είτε απολύονται είτε δουλεύουν με το φόβο της απόλυσης
Ανοίγουν σήμερα οι περισσότεροι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, με τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέα ζευγάρια, εργατικές λαϊκές οικογένειες είναι ανυπέρβλητα. Κι αυτό γιατί χιλιάδες βρέφη και νήπια έμειναν εκτός, καθότι δεν υπήρχαν θέσεις, με ζοφερό το έλλειμμα υποδομών και υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο ζουν υπό το φόβο της απόλυσης.
Η κατά­σταση επιδεινώνεται διαρκώς από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για δημιουργία υποδο­μών και προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά που να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν. Η κυβέρνηση, στο όνομα της κρίσης, άφησε στον «αέρα» ακόμα και τα περιορισμένα αιτήματα των δήμων για έγκριση πρόσληψης προσωπικού, αντικαθιστώντας αυτήν τη διαδικασία με διμηνίτες συμβασιούχους για να καλύψουν τα κενά στην αρχή της περιόδου. Και όπως προέκυψε από προχτεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Θ. Ξηρού, μόλις ολοκληρωθεί το δίμηνο, θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις άλλων συμβασιούχων 8μηνιτών. Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται (...) από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικογένεια των νέων ζευγαριών από τα λαϊκά στρώματα.

Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε ότι πολλοί δήμοι έχουν θεσπίσει τα λεγόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος διαμορφώνονται ανάλογα και τα τροφεία που εισπράττει. Ετσι, πολλοί δήμοι ακολουθούν την απαράδεκτη τακτική να επιλέγουν παιδιά που οι οικογένειές τους έχουν υψηλότερα εισοδήματα, αφού τα έσοδα από τα τροφεία είναι μεγαλύτερα.
Ολη αυτή η κατάσταση είναι συνέπεια και του αντιλαϊκού «Καλλικράτη» (απολύσεις εργαζομένων, περικοπές στη χρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών κ.ά.) που στήριξαν με κάθε τρόπο οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες γι αυτό.
Εκτός σταθμών 1.668 παιδιά στην Αθήνα
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στους δήμους δεν ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους. Π.χ. στο Δημοτικό Βρεφοκομείο του Δήμου Αθήνας κατατέθηκαν 6.807 αιτήσεις. Ωστόσο, οι θέσεις εκεί είναι μόλις 5.402. Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 25/7 αναφέρθηκε επισήμως ότι μένουν εκτός 1.668 παιδιά. Αλλα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι πετάχτηκαν εκτός 945 παιδιά, για τα οποία, αν και τηρούσαν τις προϋποθέσεις υποδοχής στους σταθμούς, δεν υπήρχαν θέσεις (για να χρυσώσουν το χάπι στους γονείς τα ενέταξαν στους «επιλαχόντες»). Ταυτόχρονα, κι άλλα 620 παιδιά απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις (π.χ., για να υποβληθεί αίτηση πρέπει να είναι εργαζόμενοι και οι δύο γονείς, σχεδόν ανεφάρμοστο σε εποχές γενικευμένης ανεργίας, υποαπασχόλησης, αλλά και ανασφάλιστης - άρα αόρατης - εργασίας). Ο πραγματικός αριθμός παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, εφόσον πολλοί γονείς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα απορριφθούν μην τηρώντας τυπικές προϋποθέσεις, δεν καταθέτουν καν αίτηση.
Σημειωτέον ότι επί δημαρχίας Κακλαμάνη ο δήμος έκλεισε οκτώ παιδικούς σταθμούς και επί δημαρχίας Καμίνη άλλους τέσσερις. Χρειάστηκε η αντίδραση φορέων, όπωςΠΑΜΕ, εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ΟΓΕ, Ομοσπονδία Γονέων, προκειμένου να μην κλείσουν κι άλλοι.
Στο μεταξύ, το Δεκέμβρη λήγουν οι συμβάσεις περίπου 500 εργαζομένων στους σταθμούς του Δήμου (ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στο Βρεφοκομείο είναι περίπου 1.500, με αρκετούς από τους μόνιμους ή τους αορίστου χρόνου να βρίσκονται στα πρόθυρα συνταξιοδότησης). Αν οι συμβασιούχοι απολυθούν, δεν καλυφθούν οι θέσεις και συνυπολογιζομένων των συνταξιοδοτήσεων, είναι ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν αρκετά τμήματα, ακόμα και σταθμοί στα μέσα της σχολικής σεζόν. Γίνονται δυσοίωνες προβλέψεις ότι περισσότερα από 700 βρέφη και νήπια θα βρεθούν τότε εκτός σταθμών.
Προβλήματα παντού
Εκατοντάδες παιδιά μένουν φέτος εκτός δημοτικών σταθμών και στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι υποδομές δεν επαρκούν να φιλοξενηθούν όλα.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης φέτος υποβλήθηκαν 1.304 αιτήσεις, αλλά θα φιλοξενηθούν περίπου 1.200 παιδιά. Μένουν εκτός εκατό. Επιβάλλονται τροφεία 1.601,6 ευρώ ετησίως (εκτός από κάποιες «ειδικές κατηγορίες» γονέων).
Στο Δήμο Καλαμαριάς υποβλήθηκαν πάνω από 650 αιτήσεις και θα φιλοξενηθούν 580. Εκτός μένουν 80. Το κόστος των τροφείων φτάνει ετησίως τα 500 ευρώ.
Στο Δήμο Παύλου Μελά κατατέθηκαν 1.280 αιτήσεις. Θα καλυφθούν 860 παιδιά. Εκτός μένουν πάνω από 400. Το κόστος των τροφείων φτάνει τα 100 ευρώ το μήνα.
Στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών υποβλήθηκαν 1.751 αιτήσεις. Μένουν εκτός 341. Το κόστος των τροφείων κυμαίνεται από 30 ως 70 ευρώ το μήνα.
Στο Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη με τα μέχρι τώρα στοιχεία μένουν εκτός περίπου 80 παιδιά. Τα τροφεία φτάνουν τα 40 ευρώ στο Χορτιάτη, ενώ σε Πανόραμα και Πυλαία στα 120 με 140 ευρώ το μήνα.
Στο Δήμο Ευόσμου - Κορδελιού ο αριθμός των αιτήσεων άγγιξε τις 800, ενώ έχουν εγκριθεί 513 θέσεις. Το κόστος των τροφείων στον Εύοσμο φτάνει τα 70-100 ευρώ μηνιαίως και 110 ευρώ στο Κορδελιό.
Στο Δήμο Θέρμης υποβλήθηκαν 850 αιτήσεις, ενώ οι θέσεις που προβλέπεται να καλυφθούν φτάνουν τις 800. Το κόστος των τροφείων φτάνει μηνιαίως τα 110 ευρώ.
Στο Δήμο Ωραιοκάστρου οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 400, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις φτάνουν τις 300.
Στο Δήμο Πάτρας υπολογίζεται ότι έμειναν εκτός 436 παιδιά λαϊκών οικογενειών, 62 περισσότερα από πέρσι. Τα τροφεία φτάνουν μέχρι 52,82 ευρώ. Χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κλιμακωτή αύξηση των παιδιών που μένουν εκτός. Το 2008 ήταν 180, το 2009 250, το 2010 374, φέτος 436. Από τις 726 νέες αιτήσεις που έγιναν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, 353 απορρίφθηκαν. Από τις 116 αιτήσεις που έγιναν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο απορρίφθηκαν οι 83. Εξάλλου, λόγω κτιριακής ένδειας, οι 6 στους συνολικά 11 δημοτικούς σταθμούς στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια.
Στο Δήμο Λάρισας από τις 2.600 αιτήσεις που υποβλήθηκαν ικανοποιήθηκαν οι 1.883 συν 274 από το πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ. Ο πραγματικός αριθμός όσων παιδιών μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν έχουν δικαίωμα αίτησης οι μη δημότες Λάρισας, οι αλλοδαποί και άλλοι. Η λειτουργία των υφιστάμενων σταθμών προδιαγράφεται προβληματική λόγω υποχρηματοδότησης από το κράτος και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. Η δημοτική αρχή Λάρισας, υλοποιώντας την απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική, αποφάσισε να ψευτοκαλύψει κάποια κενά (δημιουργούνται από αποχώρηση συμβασιούχων που η σύμβαση έληξε) προκηρύσσοντας 56 θέσεις συμβασιούχων (νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων κ.ά.) με δίμηνες συμβάσεις.
Επίσης, κατά πληροφορίες: Στο Δήμο Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας μένουν εκτός 250 παιδιά. Στο Χαλάνδρι εκτός 300. Στη Νέα Σμύρνη εκτός 200. Στο Μαρούσι δε θα λειτουργήσουν δύο από τους δεκατέσσερις παιδικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν 200 παιδιά λιγότερα. Στο Βύρωνα μένουν εκτός 260 παιδάκια. Στο Περιστέρι από τους είκοσι παιδικούς φέτος κλείνουν τέσσερις, εγγράφηκαν 1.230 παιδιά, περίπου 400 έμειναν εκτός. Στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης υπολογίζεται ότι 400-500 παιδιά δε θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς (κατατέθηκαν 2.000 αιτήσεις, ικανοποιούνται περίπου 1.500). Στο Δήμο Χανίων κατατέθηκαν 790 αιτήσεις και απορρίφτηκαν 140 λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Στη Λέσβο, όπως καταγγέλλει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, μένουν εκτός πάνω από τα μισά παιδιά που οι γονείς τους έκαναν αίτηση, ενώ προαναγγέλλεται και κλείσιμο σταθμών (ήδη λίγοι).

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: