Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αποσπάσματα συνέντευξης του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και το δημοσιογράφο Βασίλη Πεσκένη.

Για τη συγχώνευση της Alpha Bank-Eurobank 


Είναι θετικό το γεγονός της συγχώνευσης. Παραμένει, όμως, το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής πολιτικής συνολικά του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει το ζήτημα ρευστότητας της αγοράς και συμμετοχής των τραπεζών στη στήριξή της. Εκείνο που πρέπει να προτάσσεται είναι η προστασία των θέσεων εργασίας.

Είναι αναγκαία η δημιουργία νέων τραπεζικών ολοκληρωμάτων, προκειμένου να σταθούν στον ανταγωνισμό, με δεδομένη την οικονομική κρίση, τις απειλές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξουν θεσμικά αντίβαρα για την προστασία του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις των τραπεζών σε σχέση με ολιγοπωλιακές συμπεριφορές.
Για το θέμα της συναίνεσης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Έχουν συγκλίνουσες πολιτικές και κοινές πολιτικές θέσεις, όπως σε αυτό της οικονομίας και τούτο ανεξάρτητα από την διαφορετική φρασεολογία και ρητορική που επιλέγεται. Κατά συνέπεια η συναίνεση είναι δυνατόν να υπάρξει. Συναίνεση, όμως, στο επίπεδο της σύγκλισης για τη διαμόρφωση κοινού κυβερνητικού σχήματος δεν θα υπάρξει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Και τούτο διότι αφενός το ΠΑΣΟΚ θέλει οριοθετημένο το χώρο του και αφετέρου διότι η ΝΔ  κατά την εκτίμησή της βρίσκεται κοντά στο να αποκτήσει την κυβερνητική εξουσία. Θα εγερθούν ψευδεπίγραφες διαφορές μεταξύ τους διότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία και η ΝΔ να πάρει μόνη της την κυβερνητική εξουσία, όπως τουλάχιστον πιστεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: