Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών. Και οι φοιτητές ψηφίζουν καταλήψεις για την ανατροπή του νόμου μετάλλαξης του Πανεπιστημίου σε Ανώνυμη Εταιρεία.



Τώρα είναι η ώρα των φοιτητών. Και οι φοιτητές ψηφίζουν καταλήψεις για την ανατροπή του νόμου μετάλλαξης του Πανεπιστημίου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Ακόμη δεν βγήκε ο Αύγουστος και τα αμφιθέατρα γέμισαν από φοιτητές. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε. Γενικές Συνελεύσεις, και μάλιστα μεγάλης μαζικότητας, τέτοια εποχή. Οι φοιτητές ανατρέπουν και πάλι τα δεδομένα.
Οι Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοιήθηκαν χθες(σ.σ.προχθές),μία απόφαση έβγαλαν: Κατάληψη.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των Γενικών Συνελεύσεων, τα περισσότερα ιδρύματα θα τελούν υπό κατάληψη. Ήδη, μετά το Πάντειο, την Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, χθες αποφασίστηκαν εβδομαδιαίες καταλήψεις και στις 9 σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις 16 από τις 21 σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Μαθηματικό, το Βιολογικό και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, τους Φυσικούς και τους Πολιτικούς Μηχανικούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Καμία από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες δεν έλαβε διαφορετική απόφαση. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει αντι-κατάληψη μπλοκ. Η συνεχής επίκληση των διατάξεων του νέου νόμου ότι, αν συνεχιστούν οι καταλήψεις θα χαθεί το εξάμηνο, δεν τρομάζουν τους φοιτητές, που μάλιστα με την έναρξη του Σεπτέμβρη, αύριο, κάνουν και την πρώτη τους εμφάνιση στους δρόμους. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και σε άλλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα συλλαλητήρια κατά του νόμου που ψήφισαν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της.
Σε αγωνιστική κατεύθυνση πορεύονται και οι υπόλοιπες συνιστώσες της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την αντίθεσή της στον νόμο και, αφού συντάσσεται με τα άλλα ιδρύματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του Συντάγματος, προχωρά ένα βήμα παραπέρα: Εξουσιοδοτεί το πρυτανικό συμβούλιο να προβεί, σε συνεργασία με τα άλλα ΑΕΙ της χώρας, σε έλεγχο συνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και σε κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια.
Καταπέλτης και η πρώτη απόφαση του Σύλλογου Διδασκόντων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην απόφαση τονίζεται ότι ο νέος νόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί διότι δεν εκφράζει ούτε την πανεπιστημιακή κοινότητα ούτε την κοινωνία. Επιβλήθηκε με «συνοπτικές» διαδικασίες και τη συμφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης διότι αντικατοπτρίζει την πρόσδεση των κομμάτων της εξουσίας σε συμφέροντα που προωθούν ένα διαφορετικό πανεπιστήμιο με καθαρά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά, όπου το «προϊόν» που θα διατίθεται θα έχει άμεσο αγοραίο αντίκρισμα. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος Διδασκόντων καλεί τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου να εξασφαλίσουν την συνέχιση της λειτουργίας τους, τη μη συγκρότηση των «νέων οργάνων» του νέου νόμου και τη μη μετάβαση στο «νέο» πανεπιστήμιο. Καλεί όλους τους διδάσκοντες να μη συμμετάσχουν σε καμιά από τις διαδοχικές διαδικασίες για τη συγκρότηση των νέων οργάνων.
Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν απεργιακό αγώνα διαρκείας και θέτει θέμα παραίτησης του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ τονίζοντας ότι επιλογή του είναι η εφαρμογή του νόμου και η συμμετοχή στα όργανα κατάλυσης της ανώτατης εκπαίδευσης. 'Οπως επισημαίνεται, σε σχετική ανακοίνωση, αγνοούν την πληθώρα αποφάσεων συγκλήτων και άλλων οργάνων. Δεν εκφράζουν τον κλάδο και δεν δικαιούνται να τον εκπροσωπούν, ούτε φυσικά να τον δυσφημούν. Γι' αυτό πρέπει να παραιτηθούν!
Απαντώντας στην επίθεση της Α. Διαμαντοπούλου κατά του ΣΥΝ, το Τμήμα Παιδείας τονίζει ότι η κυβέρνηση και οι επιτελείς της, που ψεύδονται από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν τολμούν να εγκαλούν για ψευδείς δηλώσεις την αριστερά και τον Συνασπισμό. Αλλά η ώρα της κρίσης θα έρθει πολύ σύντομα και η κρίση του ελληνικού λαού γι' αυτούς θα είναι αμείλικτη.
Το Τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού τονίζει πως η κ. Διαμαντοπούλου και οι επιτελείς της ελπίζουν ότι οι φοιτητές δεν θα θυμούνται τους ψευδείς ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας όταν θα κληθούν, μετά από τρία χρόνια, να καταβάλουν δίδακτρα ολοκληρώνοντας τον υποβιβασμένο πρώτο κύκλο σπουδών και θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν στον δεύτερο κύκλο, που θα ονομάζεται μεταπτυχιακό και διά νόμου θα έχει δίδακτρα. Όσον αφορά τα συγγράμματα, ας ρωτήσει ακόμη και τους φετινούς φοιτητές αν είχαν δωρεάν συγγράμματα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: