Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Άβυσσος και κάλπες !

Άρθρο από την ΑΥΓΗ




Και ξαφνικά, από χθες, με ανοιχτή παρέμβαση από τις Βρυξέλλες, το ενδεχόμενο εκλογών τον Ιούνιο αντιμετωπίζεται ως διέξοδος στα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα της χώρας. Η τρόικα πιέζει, κατά το προηγούμενο της Πορτογαλίας, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να συνυπογράψουν τα σκληρά μέτρα και να δεσμευτούν ιδιαιτέρως και συγκεκριμένα σε λίστα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες εκβιάζουν ότι δεν θα δοθεί νέο δάνειο ούτε αναδιάρθρωση και η οικονομία θα αφεθεί στο πέλαγος του δημόσιου χρέους.
Οι πρόωρες εκλογές, λοιπόν, που μέχρι χθες ξορκίζονταν ως παράγων ανωμαλίας και ταυτίζονταν περίπου με την άβυσσο της ακυβερνησίας, τώρα επιλέγονται από την τρόικα ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. προκειμένου να εκβιαστεί η αντιλαϊκή συναίνεση.
Είναι προφανές ότι δεν ευοδώνονται τα σενάρια για πολιτική ανατροπή με "κυβέρνηση προθύμων" από την παρούσα Βουλή. Οι εκλογές φαντάζουν ως τελευταία και αποφασιστική κίνηση για συναίνεση, αφού πρώτα διαπιστωθούν οι νέοι εκλογικοί συσχετισμοί.
Στο βάθος η τρόικα επιχειρεί να δεσμεύσει τα πολιτικά κόμματα στο δόγμα του Μνημονίου διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ο πολίτες στις εκλογές δεν έχουν δυνατότητα να επιλέξουν άλλη πολιτική. Πρόκειται για ολοκληρωτική αντίληψη, που αντιμετωπίζει την πολιτική ζωή ως "νεφέλωμα", με κυβέρνηση και αντιπολίτευση υπό κηδεμονία και τον λαό "στον γύψο".
Η ορθοπεδική αυτή αντίληψη για την πολιτική, που ανακαλεί στη μνήμη μας τον "ασθενή" του δικτάτορα Παπαδόπουλου, δείχνει πόσο χαμηλά έχει πέσει το διεθνές κύρος της και πόσο υποθηκευμένη είναι η χώρα.
Η Ελλάδα μοιάζει με αποικία! Χθες ο πρωθυπουργός, σε δωδεκασέλιδο κείμενο στην αγγλική που διένειμε αργά το βράδυ, πληροφορεί τον ελληνικό λαό ότι θα περιοριστεί ή και θα μηδενιστεί η δημόσια συμμετοχή σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς. Άλλωστε το Μνημόνιο έχει στόχο οι δημόσιες δαπάνες να πέσουν στο 30% του ΑΕΠ, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 44%, δηλαδή να πέσουν σε επίπεδο Μποτσουάνας, όπως δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα μπορεί να μετατρέψει τις εκλογές σε εφαλτήριο για νέους, προοδευτικούς συσχετισμούς, μήπως και διασωθεί κάτι...

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: