Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΙΡΛΑΝΔΙΑ : Διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ.


Οι διαδηλώσεις ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της δεύτερης ημέρας της τετραήμερης επίσκεψης της βασίλισσας Ελισάβετ στην Ιρλανδία καθώς η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε εκ των προτέρων ιστορική, αφού είναι η πρώτη φορά που Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται τη χώρα από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της, το 1921. Ανεξαρτησίας από τον αγγλικό ζυγό. Η επίσκεψη δε χρονικά σχεδόν συμπίπτει με δύο σημαδιακές ημερομηνίες, την έναρξη του αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία (Easter Rising) το 1916 και τα 30 χρόνια από το θάνατο του Μπόμπι Σαντς, στις 5 Μάη 1981, που ήταν ο πρώτος θάνατος αγωνιστή του ΙΡΑ στις φυλακές Μέιζ του Μπέλφαστ.
Πρόκειται για επιστροφή στο χώρο των χρόνιων εγκλημάτων της βρετανικής μοναρχίας και του βρετανικού κράτους στην Ιρλανδία, στο όνομα της συμφιλίωσης, αλλά και προσπάθεια τονωτικής ένεσης του πολιτικού σκηνικού τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ιρλανδία, καθώς η λαϊκή οργή εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και επίθεσης στο εισόδημα των εργαζομένων συσσωρεύεται επικίνδυνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χτεσινή μέρα η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφτηκε το στάδιο του Κροκ του Δουβλίνου, όπου 14 Ιρλανδοί είχαν χάσει τη ζωή τους το 1920 από επίθεση Βρετανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ιρλανδική ανεξαρτησία. Τιμητικά καλεσμένοι και οι παραστρατιωτικοί προτεστάντες του Ολστερ, UDA...
Στο μεταξύ, ακόμη μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένονταν για χτες, με επίκεντρο το Κάστρο του Δουβλίνου, όπου κατά το επίσημο δείπνο η βασίλισσα Ελισάβετ αναμενόταν να αναγνωρίσει τα προβλήματα του παρελθόντος στις σχέσεις των δύο λαών, αλλά φυσικά δεν επρόκειτο να απολογηθεί για τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Βρετανίας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: