Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Πρώτη εκτίμηση της νΚΑ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών 2011.


foithtes_10.gifΗ αναμέτρηση των φοιτητικών εκλογών της 18ης Μάη συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ιστορικών διαστάσεων επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει πως το μνημόνιο ήταν μονόδρομος και πέτυχε δεν βρήκαν έδαφος στη φοιτητική και σπουδαστική νεολαία. Η αδυναμία της κυβερνητικής παράταξης να πείσει για το πρόγραμμά του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση της ΠΑΣΠ. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, αποτυπώνουν πως ο δικομματισμός δεν ηττάται στο σύνολό του, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη μετώπου ενάντια στο σύνολο των δυνάμεων του αστικού συνασπισμού εξουσίας και την παρουσία της ΝΔ ως υποψήφιας κυβερνητικής δύναμης το επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι δυνάμεις της καθεστωτικής αριστεράς ΠΚΣ – ΑΡΕΝ παρουσιάζουν πτώση για μια χρονιά ακόμα, γεγονός που αποδεικνύει την αδυναμία τους να συνδράμουν σε ένα ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα που μαζί με τους εργαζόμενους θα συγκρουστεί με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές.
Εν μέσω αυτού του κλίματος, η ΕΑΑΚ – φορέας και δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς – παρουσιάζει αξιοσημείωτη αντοχή και τάσεις ανόδου, ιδιαίτερα δε εκεί που πρωτοστατεί στη διαμόρφωση του τοπίου εντείνει τις τάσεις αποτοίχισης από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα καλείται να ξαναβάλει σε τροχιά τη δυνατότητα ανατροπής της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ χωρίς να υποτιμά τη στηριγμένη από τα ΜΜΕ και τον κυρίαρχο κόσμο άνοδο της ΔΑΠ. Η εμφάνιση της ΕΑΑΚ σε μια σειρά νέες σχολές συνηγορεί στην ελπίδα ενός νεύρου αντίστασης και ανατροπής απέναντι στην αντι-εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το ζοφερό μέλλον που σχεδιάζουν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΕΕ.
.
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 19 Μάη 2011

4 σχόλια:

jorje7 είπε...

Αν δεν αλλάξουν δραματικά τα αποτελέσματα από τiς μεγάλες σχολές που απομένουν λίγο πολύ , η ΔΑΠ ανεβαίνει αρκετά , η ΠΑΣΠ πέφτει αλλά όχι και σημαντική πτώση ...
H ΠΚΣ και η ΑΡ.ΕΝ εμφανίζουν πτώση και οι ΕΑΑΚ στην καλύτερη στασιμότητα- σταθερότητα (οριακά αρνητικά )
Επειδή όμως για την ΠΚΣ δεν είναι φετινό το ζήτημα αλλά και πέρυσι είχε πτώση , και γενικά νομίζω τα τελευταία 5-6 χρόνια έχει χάσει την δυναμική ανόδου της περιόδου 1997-2003, θα πρέπει να την απασχολήσει τι συμβαίνει (δεν είμαι φοιτητής σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ Ελλάδος για να γνωρίζω τι συμβαίνει ούτε καν οργανωμένος ποτέ σε κάποια νεολαία)
Προσωπική μου γνώμη , δεν συμφωνώ με την ιδέα του ΜΑΣ στα ΑΕΙ-ΤΕΙ
Δεν είναι συνδικάτα όπου κάθε χρόνο ,σχεδόν, απευθυνεσε στον ίδιο περίπου κόσμο
Στις σχολές οι εκλογείς ανανεώνονται σημαντικά και θα έπρεπε προσπάθεια της ΠΚΣ να είναι η ανασύνταξη της ΕΦΕΕ .
Εντάξει ποιοι φταίνε γιατί δεν υπάρχει ΕΦΕΕ?
Ουσιαστικά ΕΑΑΚ-ΠΑΣΠ ΈΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΕΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΆ
Κρίμα γενικά που μάλλον έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια η ΠΚΣ .
Γενικότερα ποια η διάφορα του ΜΑΣ από την ΠΚΣ και τι ακριβώς προσφέρει που δεν γινόταν στα πλαίσια της ΠΚΣ ?

Red Star είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Red Star είπε...

Αν και έχουν περάσει πάνω 15 χρόνια από τότε που ήμουν στην Πανσπουδαστική (ΠΑ.ΠΕΙ)και στη ΚΝΕ, νομίζω ότι καταλαβαίνω τι συμβαίνει.Ήμουν μέλος σε αληθινά πέτρινα χρόνια με μικρά μονοψήφια ποσοστά.Η αλήθεια είναι ότι παρά την πτώση της η ΠΚΣ δεν δείχνει σημάδια διάλυσης.Ιδίως για φέτος περίμενα ακόμα χειρότερο αποτέλεσμα.Η έκπληξη για μένα είναι η αδυναμία των ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ να ανέβουν σε περίοδο μετά από κινητοποιήσεις και η άνοδος της ΔΑΠ.

Μια εκτίμηση που κάνω είναι ότι λειτουργούν πολύ καλά οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ.Τα σκονάκια οι σημειώσεις κινητοποίησαν απολίτικα άτομα και έδωσαν ψήφους σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.Έχω 2 παραδείγματα από την φιλοσοφική γνωστών που πήγαν και ψήφισαν ΔΑΠ για τις σημειώσεις της χρονιά αλλά στις κανονικές εκλογές απέχουν.

Επίσης έγιναν πολλές παρατυπίες και νοθεία.Πάντοτε γινόντουσαν αυτά αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων για τους φοιτητές και σπουδαστές είναι αυτοί που καταγράφονται.Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρωτιά της ΔΑΠ και την δεύτερη θέση έστω και με απώλειες της ΠΑΣΠ.

Είμαι σίγουρος σύντροφε ότι τέτοια ποσοστά στις επόμενες εκλογές δεν θα δουν ούτε στα όνειρα τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Και οι 2 θα είναι κάτω από 30 %.Θα αλλάξει και η ψυχολογία των μαζών όταν δουν ότι μέσα σε 2,3 χρόνια ο δικομματισμός χάνει 20% σε βουλευτικές εκλογές.

Και ότι και να υποστηρίζει κανείς για τις εκλογές ,οι μηχανισμοί προπαγάνδας ενός κομμουνιστικού κόμματος μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με ένα ΠΑΣΟΚ στο 29 και μια ΝΔ στο 27 και ένα ΚΚΕ στο 13 , από ότι το ΠΑΣΟΚ στο 44 τη ΝΔ στο 34 και το ΚΚΕ στο 7.

Σε συνδυασμό με ένα ισχυρό ΚΚΕ στην τρίτη θέση με ποσοστά 11-14 % και ,ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Εξωκ.αριστερά άλλο ένα 6-8 % κάτι μπορεί να γίνει.

Για το ΜΑΣ θα μπορούσαν να πουν κάποια μέλη του τι εξυπηρετεί.Έχω διαβάσει τις αρνητικές κριτικές από αριστερές νεολαίες πέρα τις ΚΝΕ, αλλά γεγονός είναι πως και στα ΑΕΙ η ΠΚΣ παρέμεινε τρίτη δύναμη και στα ΤΕΙ που είναι εξαφανισμένες οι άλλες παρατάξεις με ποσοστά 1-2 % η ΠΚΣ με μικρές απώλειες είχε ένα καλό ποσοστό.

Άρα δεν μπορούν να πουν πως η ΜΑΣ δεν έχει απήχηση και απέτυχε εντελώς.

jorje7 είπε...

Όντως ήσουν σε πέτρινα δεν λες τίποτα .Εκείνη την εποχή η ΕΑΑΚ συγκέντρωνε και μεγαλύτερο ποσοστό από την ΠΚΣ αλλά και γενικά ήταν ισχυρή νεολαία
Δεν κάνω ωστόσο σύγκριση με εαακ (ειλικρινά δεν με απασχολεί αυτή η νεολαία για πολλούς λόγους -θεωρώ ότι στερείται κάθε σοβαρότητας και ότι κυρίως ζει γιατί υπάρχει η ΚΝΕ )
Κοντά στα τέλη 90 και κυρίως το 99 και λόγω πολέμου σε Γιουγκοσλαβία η ΚΝΕ ενισχύθηκε τρομερά
Θυμάμαι τότε σε συνέδριο της όπου ουσιαστικά ο στόχος διπλασιασμού είχε επιτευχθεί με τριπλασιασμό μελών . Και πλέον η συζήτηση γινόταν πιο πολύ για ποιοτικά και λιγότερο ποσοτικά χαρακτηριστικά .
Και στα ΤΕΙ πρακτικά η ΕΑΑΚ και η ΑΡ.ΕΝ είναι πολύ πολύ χαμηλά αλλά το ζητούμενο είναι για εμένα ένα .
Πως γίνεται η νεολαία των ΑΕΙ-ΤΕΙ να δίνει σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ουσιαστικά κάτι πάνω από 70% (συνδυαστικά και ΑΕΙ-ΤΕΙ και χωρίς ποσοστό στο λευκό )
Αυτό πιστεύω είναι μεγαλύτερο % και από αυτό που τους δίνει η κοινωνία συνολικά , σήμερα τουλάχιστον . Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι εκβιασμοί στις σχολές είναι πιο σημαντικοί και ισχυροί από αυτούς στους χώρους εργασίας και γενικών εκλογών . Εντάξει η νοθεία σίγουρα είναι μια παράμετρος .
Υποπροιον φυσικά αυτού του pροβλήματος είναι και η οποία πτώση της ΠΚΣ . Και η ερώτηση για το ΜΑΣ ειλικρινά ήταν τι είναι το μέτωπο αυτό και γιατί διαφέρει από ΠΚΣ ?
Όσο για την κριτική από άλλες νεολαίες που έχουν διαλύσει την ΕΦΕΕ την ακούω βερεσε