Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της σύλληψης των διαχειριστών του δικτύου gamato.info


Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση της σύλληψης των διαχειριστών του δικτύου gamato.info, καθώς και τον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από το διαμοιρασμό αρχείων στο Διαδίκτυο και την αποκαλούμενη “πειρατεία” προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υιοθέτει το σύνολο των επιχειρημάτων των εταιριών εμπορίας και διακίνησης έργων πνευματικού μόχθου, αγνοώντας τη διεθνή συζήτηση περί ανταλλαγής αρχείων μουσικής ή βίντεο, η οποία -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι έτσι ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα και οι πωλήσεις των έργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες, οι δημιουργοί έργων πνευματικού χαρακτήρα και η πολιτεία βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν με όρους «αγοράς» ή καταστολής. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να προστατευθεί.
Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με την ποινικοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως τα δίκτυα p2p, τα οποία αντίθετα πρέπει να αγκαλιαστούν, καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη. Η πολιτεία δεν θα πρέπει να ενδώσει στα κελεύσματα υπέρ της ποινικοποίησης της συμπεριφοράς και των συνηθειών εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων στο διαδίκτυο, αλλά αντίθετα να δει τη σημερινή κατάσταση σαν ευκαιρία για μια νέα οργάνωση της παραγωγής πολιτισμού με κοινωνικό προσανατολισμό, μακριά από τον σφιχτό εναγκαλισμό των μεγάλων εταιρειών.
Οι προσπάθειες της πολιτείας θα πρέπει πρωτίστως να έχουν στόχο την προστασία των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους, αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στο έργο τους. Ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις και να αναζητήσει από κοινού με τους δημιουργούς νέα επιχειρηματικά μοντέλα, και όχι το αντίστροφο.
Την επόμενη φορά που η αστυνομία θα δώσει παράσταση με εφόδους σε σπίτια, συλλήψεις και κατασχέσεις σκληρών δίσκων σαν να κυνηγά τρομοκρατική οργάνωση, καλό θα είναι να αφορά στη διαλεύκανση υποθέσεων αποδεδειγμένης εξαπάτησης του Ελληνικού λαού, όπως η Ζήμενς ή το Βατοπαίδι και όχι ο διαμοιρασμός αρχείων από χρήστες του Διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: