Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Αφγανιστάν:ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΓΡΙΕΨΑΝ- Επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στην Καμπούλ -Υπό έλεγχο η κατάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου Καρζάι.



Καπνός στην Καμπούλ ύστερα από τις βομβιστικές επιθέσεις των Ταλιμπάν.



Δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν σε ένα από τα σημεία της επίθεσης.

Στρατιώτης κοντά στο φλεγόμενο κτίριο στο οποίο έγινε μάχη μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ταλιμπάν.
Photograph: Shah Marai/AFP/Getty Images


Υπό έλεγχο βρίσκεται η ασφάλεια της Καμπούλ, δήλωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ύστερα από μία σειρά επιθέσεων ενόπλων Ταλιμπάν στην καρδιά της πρωτεύουσας.
«Ο αφγανός πρόεδρος θέλει να διαβεβαιώσει τους κατοίκους της Καμπούλ ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι η τάξη έχει αποκατασταθεί», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος Καρζάι σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων και το φλεγόμενο εμπορικό κέντρο εντός του οποίου είχαν εμπλακεί σε μάχη, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασάρι.
«Προβάλλουν ακόμη αντίσταση (οι Ταλιμπάν) κοντά στον κινηματογράφο», πρόσθεσε ο Μπασάρι αναφερόμενος σε κινηματογράφο κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το υπουργείου Υγείας υπάρχουν πέντε νεκροί, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Μοχάμαντ Ζαχίρ Αζίμι, τουλάχιστον 38 άτομα, εκ των οποίων 18 πολίτες και 10 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις. Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε επίσης και τον θάνατο τεσσάρων Ταλιμπάν.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καταδίκασε τις επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν σήμερα οι Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ, τις οποίες χαρακτήρισε «απέλπιδες» και «ανηλεείς» πράξεις.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν ενεργούν κατ΄αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Χόλμπρουκ σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί το οποίο επισκέπτεται.
«Είναι απελπισμένοι και ανελέητοι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περιμένουμε ότι τέτοιου είδους επιθέσεις θα είναι τακτικές».
Τέσσερις καμικάζι σκοτώθηκαν, δύο από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και δύο πυροδοτώντας τις βόμβες που έφεραν πάνω τους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.
Εν τω μεταξύ, νέα έκρηξη ακούστηκε έξω από έναν κινηματογράφο σε πολυσύχναστο σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, νότια του προεδρικού μεγάρου, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τις υπόλοιπες επιθέσεις, ανακοίνωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Λίγο νωρίτερα ακούστηκε έκρηξη έξω από τον κινηματογράφο Παμίρ -δεν ξέρουμε τι την προκάλεσε και δεν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης», δήλωσε η ίδια πηγή αναφερόμενη σε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μάχη με τους ένοπλους Ταλιμπάν.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα πως είναι σοβαρή η κατάσταση στην Καμπούλ.
«Αυτή τη στιγμή σε όλη την Καμπούλ σημειώνονται επιθέσεις των Ταλιμπάν, η κατάσταση είναι σοβαρή, όπως είναι δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Κουσνέρ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.
Ο γάλλος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης πως η διάσκεψη για το μέλλον του Αφγανιστάν που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει «να προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά και να δοθούν πρακτικές λύσεις».
Στην μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη επίθεση του τελευταίου χρόνου, ένοπλοι Ταλιμπάν, μερικοί φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ακροβολίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε στρατηγικούς στόχους της αφγανικής πρωτεύουσας, όπως υπουργεία, εμπορικά κέντρα και τράπεζες.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι είκοσι καμικάζι επιτέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο και σε πολλά κρατικά κτίρια.
Ταυτόχρονα, εκρήξεις και πυρά αυτόματων όπλων ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με κατοίκους.
«Είναι δικό μας έργο. Στόχοι μας ήταν το προεδρικό μέγαρο, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαμπιμπουλάχ Μουτζαχίντ ένας από τους εκπροσώπους της διοίκησης των ταλιμπάν.
«Είκοσι από τους καμικάζι μας εισέβαλαν στην ζώνη αυτή και οι μάχες συνεχίζονται», πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως ένας από τους καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου.
Τρεις νεκροί είναι ο πρώτος απολογισμός των επιθέσεων, ανακοίνωσε αξιωματούχος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως ακούγονται πυροβολισμοί σε όλη την πρωτεύουσα.
«Περισσότεροι από 200 αφγανοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί και μάχονται εναντίον των καμικάζι», τόνισε Αμίρ Μοχάμαντ.


Πηγές:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,Φωτογραφίες από την Guardian και το AFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια: