Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ -Στοιχεία καταπέλτης για την επιθετικότητα των ΗΠΑ


Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ΗΠΑ βρίσκεται η Βενεζουέλα καθώς βρίσκεται πλέον περικυκλωμένη από 13 αμερικανικές βάσεις - στην Κολομβία, τον Παναμά, την Αρούμπα και το Κουρασάο - καθώς και από τα αεροπλανοφόρα και τα πολεμικά πλοία του 4ου Στόλου. Ο ασφυκτικός αυτός κλοιός αποτελεί το έλασσον ισχυρή ένδειξη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δώσει το ελευθέρας στο Πεντάγωνο γι' αυτή τη νέα επιθετική πολιτική. Μία πολιτική στραγγαλισμού της Βενεζουέλας αλλά και διείσδυσης ή και επίθεσης σε άλλες χώρες της περιοχής. Το ζήτημα αλλά και τα μέχρι στιγμής στοιχεία και ευρήματα αυτής της επιθετικής πολιτικής, από χτες είναι αντικείμενο ειδικής συζήτησης που διεξάγεται στο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας.
Η αρχή είχε γίνει τον περασμένο Μάη όταν οι αρχές της Βενεζουέλας είχαν καταγγείλει το γεγονός της παραβίασης του εναέριου χώρου από αμερικανικό μαχητικό «F16» που απογειώθηκε από την αμερικανική βάση του Κουρασάο των Ολλανδικών Αντιλών. Το περιστατικό καταγράφτηκε αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Εντούτοις μετά εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Ονδούρα, ακολούθησε η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία, η έναρξη διαπραγματεύσεών τους για την εγκατάστασή τους εκ νέου στον Παναμά... Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά τις πρόσφατες παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη που προέρχονταν πιθανότατα από την Κολομβία επανέλαβε το ζήτημα των παραβιάσεων και το περιστατικό με το «F16». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μαξίμ Φερχάγκεν, απαντώντας δήλωσε ότι οι κατηγορίες της Βενεζουέλας είναι «άδικες, εσφαλμένες και αποκύημα φαντασίας» και ότι... η «Ολλανδία δεν επιτρέπει τη χρήση των εδαφών της για επιθετικές ενέργειες».
Χτες ωστόσο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο της συνομιλίας μεταξύ του πιλότου του αμερικανικού μαχητικού και του πύργου ελέγχου στο αεροδρόμιο της Μαϊκετία με ημερομηνία 17 Μάη όπου ο πιλότος δηλώνει ότι απογειώθηκε από τη βάση του Κουρασάο και ότι «δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας»!

Ο στρατός της Βενεζουέλας είναι έτοιμος να 
προασπιστεί τα εδάφη της χώρας από την 
επιθετικότητα Η.Π.Α και Κολομβίας
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: