Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Προσπάθεια φίμωσης συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στη ΔΕΗ Ερώτηση για τη μήνυση που κατέθεσαν στελέχη της επιχείρησης στη Δυτική Μακεδονία σε βάρος μέλους της διοίκησης του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας για «συκοφαντική δυσφήμιση»

 Τη δίωξη σε βάρος συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ ύστερα από μήνυση που υποβλήθηκε από τον διευθυντή του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Σοφία Καλαντίδου και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Διώκεται με μήνυση από τον διευθυντή του ορυχείου νοτίου πεδίου του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ κ. Ιωακείμ Ιωάννη και μάρτυρες κατηγορίας τον δ/τή του λιγνιτικού κέντρου κ. Νικολακάκο Παναγιώτη και τον αναπληρωτή του Παλαβό Στέφανο, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Βόμβας Κωνσταντίνος, Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Κοζάνης και μέλος της διοίκησης του "Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας", για δήθεν συκοφαντική δυσφήμιση.
Αφορμή είναι ότι σε τηλεοπτική συνέντευξη σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια που εξελίσσονταν έλεγχος της τροχαίας στα φορτηγά που δούλευαν στα λιγνιτωρυχεία, μετά από πρωτοβουλία ταξικών συνδικάτων, ο κ. Ιωακείμ έδωσε εντολή να σταματήσουν όλα τα φορτηγά που δούλευαν στο ορυχείο του Νοτίου Πεδίου και έτσι αντικειμενικά κατέστησε αδύνατο το συγκεκριμένο έλεγχο. Αυτό θεωρήθηκε συκοφαντική δυσφήμιση που βλάπτει την τιμή και την υπόληψη του κ. Ιωακείμ. Ετσι, ένας αγωνιστής συνδικαλιστής που κάνει το ταξικό του χρέος, χωρίς καμία ιδιοτέλεια και υπερασπίζεται αταλάντευτα τα δικαιώματα των εργαζομένων χαρακτηρίζεται συκοφάντης και κινδυνεύει με δικαστική εξόντωση και με δυσβάσταχτη για αυτόν ταλαιπωρία να αποδείξει ότι δεν είναι "ελέφαντας".
Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ αποκομίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη από τις εργολαβίες, όπως και οι ίδιοι οι εργολάβοι, αφού οι μισθοί των εργαζομένων στις εργολαβίες, που ανέρχονται σε χιλιάδες δεν είναι ούτε στο μισό με τους αντίστοιχους μισθούς των μόνιμων εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Εχουν άθλιες συνθήκες δουλειάς και εντατικοποίησης της εργασίας, διότι οι περισσότεροι δουλεύουν 10 και 12 ώρες καθημερινά για 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα. Η "μαύρη" ανασφάλιστη απλήρωτη δουλειά και η καθυστέρηση των πληρωμών είναι καθεστώς γι' αυτό το κομμάτι των εργαζομένων.
Είναι καθαρό και προφανές ότι η συγκεκριμένη μήνυση ένα στόχο έχει. Να κλείσει στόματα, να κλιμακώσει την τρομοκρατία που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοι από τη ΔΕΗ και τους εργολάβους για τη συνδικαλιστική τους δράση. Θέλουν με κάθε θυσία και τρόπο να σταματήσουν κάθε αγώνα και διεκδίκηση».
Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
1) Εάν εγκρίνουν τις ενέργειες των διευθυντών του λιγνιτικού κέντρου και του διευθυντή του ορυχείου νοτίου πεδίου και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
2) Εάν πρόκειται να παρέμβει η κυβέρνηση για να αποσυρθεί η μήνυση κατά του αγωνιστή συνδικαλιστή που υπερασπίζεται με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία τα συμφέροντα των εργαζομένων.
3) Εάν εγκρίνει την τρομοκρατία στη ΔΕΗ για να μην υπάρχουν αντιδράσεις για το δουλεμπόριο, «νοικιασμένοι» εργάτες και τις εργολαβίες της ΔΕΗ, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και αμοιβών που επικρατούν στα ορυχεία της ΔΕΗ και τους σταθμούς παραγωγής στη Δυτ. Μακεδονία.
4) Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τους συγκεκριμένους διευθυντές και γενικότερα για να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές από στελέχη της ΔΕΗ.
5) Εάν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες και να γίνουν επιτέλους οι προσλήψεις από διαγωνισμούς που εκκρεμούν πάνω από δυο χρόνια. Τέλος, αν προτίθεται η κυβέρνηση να κάνει τις αναγκαίες και απαραίτητες 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: