Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Τους κορόιδευε τριπλός πράκτορας Οργή του Μπαράκ Ομπάμα για τις αποτυχίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Khalil Abu-Mulal al-Balawi

Την ώρα που για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα ο πρόεδρος Ομπάμα επέκρινε τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, λέγοντας ότι «τα έκαναν θάλασσα» στην περίπτωση της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος την ημέρα των Χριστουγέννων, γινόταν γνωστό ότι η CΙΑ είχε βασίσει τις ελπίδες της για τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν σε έναν Ιορδανό τριπλό πράκτορα που τελικά σκότωσε οκτώ πράκτορές της στο Αφγανιστάν.

O 36χρονος Χουμάμ Καλίλ Αμπου-Μουλάλ αλ-Μπλάουι, Ιορδανός γιατρός, είχε προταθεί στους Αμερικανούς από τις ιορδανικές μυστικές υπηρεσίες ως αξιόπιστη πηγή που εκινείτο στο περιβάλλον της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Θεωρήθηκε από τη CΙΑ αλλά και από την αμερικανική κυβέρνηση ως «η μεγαλύτερη ελπίδα» τους προκειμένου να βρουν τον Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι.

Ζωσμένος Αυτό εξηγεί και την παρουσία οκτώ ανθρώπων στο δωμάτιο όπου θα έδινε τις πληροφορίες ο αλ-Μπαλάουι, ο οποίος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά σε αποστολή αυτοκτονίας. Συνήθως σε τέτοιες ενημερώσεις είναι παρόντες ένας ή δύο πράκτορες. «Μας είχε δώσει πληροφορίες που βγήκαν αληθινές για ανθρώπους της Αλ Κάιντα στους οποίους είχε πρόσβαση», λέει στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας. «Είχαμε πολλές ελπίδες διότι μας διοχέτευε σταθερά με λεπτομέρειες για χαμηλόβαθμα στελέχη της Αλ Κάιντα».

Στις 30 Δεκεμβρίου ο αλ-Μπαλάουι έφθασε σε αμερικανική βάση κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και επειδή του είχαν εμπιστοσύνη δεν τον έψαξαν. Μέσα στο δωμάτιο πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος και σκότωσε επτά Αμερικανούς πράκτορες της CΙΑ και τον Ιορδανό σύνδεσμό του. Έτσι αποδείχθηκε ότι ο Ιορδανός δεν ήταν διπλός πράκτορας που κατασκόπευε για λογαριασμό της CΙΑ, αλλά τριπλός που προσποιείτο ενώ έδινε πληροφορίες στην Αλ Κάιντα.

Η αιματηρή αυτή επίθεση στη CΙΑ αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα στις όποιες ελπίδες είχε η υπηρεσία αυτή να εντοπίσει τον Μπιν Λάντεν, ενώ θέτει και σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις της με την ιορδανική μυστική υπηρεσία, στελέχη της οποίας είχαν εγγυηθεί προσωπικά για την αξιοπιστία του πράκτορα. Οι Ιορδανοί είναι από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ο αλ Μπαλάουι βρισκόταν στις φυλακές της Ιορδανίας και εκεί τον προσέγγισαν οι Ιορδανοί πράκτορες τούς οποίους έδειξε να εμπιστεύεται και να απομακρύνεται από τις ακραίες θέσεις του. Δέχθηκε να κατασκοπεύσει για λογαριασμό τους αλλά στην ουσία συνεργάστηκε με την Αλ Κάιντα για να εξολοθρεύσει μια ομάδα ελίτ πρακτόρων της CΙΑ.

Όπως σχολίασαν στελέχη της υπηρεσίας, το χτύπημα αυτό ήταν μια επίδειξη δύναμης της Αλ Κάιντα έπειτα από μια σειρά συνεχών βομβαρδισμών από αμερικανικά αεροσκάφη σε περιοχές όπου πιστεύεται ότι κρύβονται σημαντικά μέλη της ισλαμικής οργάνωσης.


Πηγές:www.tanea.gr-The Times

Της Rana Sabbagh-Gargourin

Δεν υπάρχουν σχόλια: