Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ 50 – 50 (ΣΥΓΚΥΡΙΑΡΧΙΑ) ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΞΑΝΑΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ!

Ρεπορτάζ από τη www.iskra.gr



ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ Ο Ε. ΜΠΑΓΙΣ!
   Σε επαναφορά στην επικαιρότητα της «πρότασης» για συνεκμετάλλευση – συγκυριαρχία του Αιγαίου, προχώρησε οΤούρκος Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» (12/12). Με τη συνέντευξη του Ε. Μπαγίς, η Τουρκία επιχειρεί να στείλει ηχηρά μηνύματα όχι μόνο προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και προς την ΕΕ, καθώς έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της τελευταίας (16 – 17/12).


   Παρουσιάζοντας τις απόψεις του, ως δήθεν προσωπικές, ο Ε. Μπαγίς, προτείνει τη συνεκμετάλλευση, σε ποσοστό 50 – 50 του Αιγαίου μέσω της διενέργειας κοινών ερευνών για πετρέλαιο στην υφαλοκρηπίδα του.

   Μάλιστα, ο τούρκος αξιωματούχος, παρουσιάζει την πρόταση αυτή και ως «λύση» στο ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια, επέκταση την οποία ο ίδιος δήθεν δεν θεωρεί ως «πρόβλημα» για την Τουρκία. Σύμφωνα, με τον Ε. Μπαγίς όταν η Ελλάδα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ, τότε «το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους».

   Εδώ όμως πρέπει να επισημανθούν δύο πράγματα. Πρώτον, το γεγονός πως η Τουρκία ουδέποτε απέσυρε το δόγμα του «casus belli» σε μια ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια. Δεύτερον, και σημαντικότερον, η συνεκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για μια de facto (στην καλύτερη εκδοχή) συγκυριαρχία του Αιγαίου, η οποία με το πέρασμα του χρόνου θα μπορεί να εξελιχθεί και σε de jure.


   Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η σιβυλλική αναφορά του Ε. Μπαγίς στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και την εκτίμηση που κάνει ο ίδιος σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο παραπάνω πνεύμα. «Η δουλειά των πολιτικών είναι να αλλάζουν την κοινωνία, να την ακολουθούν αλλά και να την καθοδηγούν. Γι' αυτό λέω για πρώτη φορά μετά τον Ατατούρκ και το Βενιζέλο έχουμε μία χρυσή ευκαιρία με τον Ερντογάν και τον Παπανδρέου. Πρέπει να τους βοηθήσουμε, είναι οι καλύτεροι που είχαμε μέχρι στιγμής».

   Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Ε. Μπαγίς εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αλαζονικός κουρελιάζοντας με το λόγο του κάθε έννοια Διεθνούς ΔικαίουΣυγκεκριμένα, συνέδεσε για άλλη μια φορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα με την έναρξη εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ, με το κατοχικό ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου.

- Για να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του Ε. Μπαγίς στην εφημερίδα "Σημερινή" πατήστε εδώ, και μεταβείτε στις σελίδες 8 - 9
- Για να διαβάσετε παλαιότερο ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ, σχετικά με την πρόταση Μπαγίς πιέστε εδώ

Πηγή:www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: