Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Θέατρο εντυπώσεων και απειλές στους απεργούς

Με μοιρασμένους ρόλους, βουλευτές και υπουργοί προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών της κυρίαρχης πολιτικής

Ευθεία επίθεση στις εργατικές κινητοποιήσεις εξαπέλυσε χτες για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Θ. Πάγκαλος, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν σε εξέλιξη ένα ακόμα θέατρο φραστικών αντεγκλήσεων, στο φόντο του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζεται σήμερα, σε μια προσπάθεια να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και στην «πολιτική επιστράτευση» εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι απεργίες. Αναφερόμενος σ' αυτούς τους απεργούς, ο Θ. Πάγκαλος, μιλώντας χτες σε συνέδριο του Ελληνορωσικού συνδέσμου, έκανε λόγο για «ισχυρές ομάδες εργαζομένων» που «μπορούν να κλείσουν το κέντρο της Αθήνας και στις τηλεοράσεις λένε ότι θα αγωνιστούν μέχρι θανάτου για τα 500 ή 100 ευρώ που αδίκως έχουν αποκτήσει».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές και υπουργοί, όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Λ. Κατσέλη, προσπάθησαν με μοιρασμένους ρόλους να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δυνάμεις που αντιδρούν δήθεν στο νομοσχέδιο, για να κρατήσουν τη δυσαρέσκεια εντός των τειχών.
Οι βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις διαδικαστικού χαρακτήρα για το πολυνομοσχέδιο και την ίδια ώρα δεσμεύτηκαν να το υπερψηφίσουν! «Δεν ειπώθηκε ότι κάποιος δε θα το ψηφίσει», σημείωνε χτες βουλευτής του που συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής. Κάτω από το βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και της λαϊκής αγανάκτησης, οι βουλευτές της κυβέρνησης επιχείρησαν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι «αφουγκράζονται την κοινωνία» και ότι αντιδρούν δήθεν στην προώθηση του πολυνομοσχεδίου.
Στο σικέ παιχνίδι επιστρατεύτηκαν κυρίως οι «προσωπικές επιθέσεις» στον Γ. Παπακωνσταντίνου και τη Λ. Κατσέλη, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν ότι«βρίσκονται προ τετελεσμένων και καλούνται να εγκρίνουν ρυθμίσεις που έχουν προαποφασιστεί». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές εξέφρασαν «επιφυλάξεις» για τη «διαδικασία του κατεπείγοντος» που επέλεξε η κυβέρνηση για να προωθήσει το πολυνομοσχέδιο, αλλά τη συζήτηση έσπευσε να κλείσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνοντας: «Αν δε φέρναμε τώρα το πολυνομοσχέδιο, θα είχαμε συνεχείς κινητοποιήσεις για 20 ημέρες».
Ανέξοδες δηλώσεις για να κρυφτεί η ουσία
Στην επιχείρηση συσκότισης επιστρατεύτηκαν οι «γνωστοί» πλέον ρόλοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, του «κακού υπουργού» και του «καλού βουλευτή». Ο βουλευτής της κυβέρνησης Ν. Σαλαγιάννης σ' αυτό το πνεύμα υποστήριξε: «Δεν μπορεί κάποιοι υπουργοί να λειτουργούν με φανατισμό νεοφώτιστου στο νεοφιλελευθερισμό. Ποιος παίρνει επιτέλους αυτές τις αποφάσεις; Μπαίνει θέμα λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας όταν καλούμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο».
Είναι φανερή η προσπάθεια μερίδας των βουλευτών να κρύψουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και στηρίζουν, έθετε ως πρωταρχική διαρθρωτική μεταρρύθμιση τις «αλλαγές στην αγορά εργασίας»!
Η Β. Παπανδρέου και Π. Κουκουλόπουλος ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να μην «υπογράφει μόνος του την επικαιροποίηση του μνημονίου» ώστε να έχει την έγκριση όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομικών να ρωτάει τους βουλευτές: «Είστε σίγουροι ότι κάθε τρίμηνο θέλετε να φέρνουμε κάθε επικαιροποίηση στη Βουλή;»...
Υπήρξαν ακόμα βουλευτές που ζήτησαν σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον πρωθυπουργό μετά τις γιορτές και αφού έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, για να «ακούσει τις αγωνίες» τους»!
Ο Εκ. Νασιώκας ζήτησε «να ψηφίζουν πια οι βουλευτές κατά συνείδηση και όχι με κομματική πειθαρχία», προτείνοντας μάλιστα να επιληφθεί του θέματος ο πρωθυπουργός. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, έσπευσε να τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας με νόημα ότι «οι βουλευτές πρώτοι αντιλαμβάνονται τη μεγάλη κρισιμότητα των νομοσχεδίων που ψηφίζονται για τις μεγάλες αλλαγές, αλλά και τη διάσωση της χώρας».
Επιβεβαιώνοντας ότι η τακτική των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι προσαρμοσμένη στην ανάγκη του κεφαλαίου να προχωρήσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό έργο, ο βουλευτής του κόμματος, Π. Κουρουπλής ανέφερε σε συνέντευξή ότι «η κοινωνία οδηγείται σε αποσταθεροποίηση» με τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο σημείωσε: «Να δημιουργήσει κανείς πρόβλημα στην κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή, είναι άλλη μια παράμετρος, που πρέπει λάβει υπόψη του. Ποια θα είναι η εναλλακτική λύση; Είναι και αυτό ένα ζήτημα».
Αναζητά κλίμα συναίνεσης
Σε μια προσπάθεια, τέλος, να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης και με δεδομένη τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Με δεδομένη την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και τους συμμάχους της, ο Γ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τον Αντ. Σαμαρά και τον Γ. Καρατζαφέρη να βάλουν πιο γερές πλάτες στις επερχόμενες ανατροπές.
Αμέσως μετά τις συναντήσεις, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο θα εγκριθεί μεταξύ άλλων η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις Αστικές Συγκοινωνίες και το σχέδιο νόμου για τις ανατροπές στον τομέας Υγείας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: