Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ευρωβουλή-Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά


«Η αντιλαϊκή στρατηγική ΕΕ- ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στην ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία»
Προκλητική είναι για άλλη μια φόρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και τις οδυνηρές συνέπειες που είχε για τους εργαζόμενους.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ με την ερώτησή του καταγγέλει  την προκλητική στάση της ιδιοκτήτριας του Ναυπηγείου "Thyssen Krupp", η οποία αφού εισέπραξε δισεκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο για την κατασκευή υποβρυχίων που δεν παρέδωσε, τεμάχισε το Ναυπηγείο αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους στο τμήμα τροχαίου υλικού για πάνω από 12 μήνες και προχωράει στην μεταπώληση του Ναυπηγείου με τις ευλογίες της κυβέρνησής του ΠΑΣΟΚ η οποία «προικίζει» τόσο τους νέους ιδιοκτήτες, όσο και την προηγούμενη ιδιοκτήτρια "Thyssen Krupp", με δισεκατομμύρια ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα 2010-2011.    


Στην απάντησή της η Επιτροπή υπερασπίζεται προκλητικά την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου και επιχειρεί να πείσει για τα «καλά» της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε πείσμα της ζοφερής πργαματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Ασύδοτη η γερμανική πολυεθνική «Thyssen Krupp», ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δεν έχει καταβάλει στους εργαζόμενους το δώρο του Πάσχα και από το μισθό του Μάρτη το μόνο που έχει δώσει είναι το 40% προκαταβολή. Ένα χρόνο απλήρωτοι κλείνουν και οι 160 εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού.
Αυτά, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της βάρβαρης αντεργατικής της πολιτικής, «τα έχει δώσει όλα» στην πολυεθνική και τον δορυφόρο της, την εταιρεία «Abu Thabi Mar» (ABM) που εμφανίστηκε ως νέος επενδυτής. Ικανοποιώντας κάθε αξίωσή της, έφτασε να δεχτεί τον τεμαχισμό του ναυπηγείου σε ναυτικό και εμπορικό κομμάτι (το εμπορικό προορίζεται για εκποίηση), να παραλάβει ακόμα και το άχρηστο υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και επιπρόσθετα της παραχώρησε και δάνειο 20 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του Δημοσίου, για να της εξασφαλίσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων για τους επόμενους μήνες.
Η Επιτροπή στηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου και τα αποτελέσματά της, καταδικάζει τις κρατικές ενισχύσεις στο Ναυπηγείο όταν αυτό βρισκόταν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, γιατί «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και το εμπόριο εντός της ΕΕ». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες της για την αντιλαϊκή στρατηγική για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία που από κοινού συνδιαμόρφωσε με τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και ταυτόχρονα «ποιεί την νήσσα» για τον πακτωλό δισεκατομμυρίων ευρώ κρατικών επιδοτήσεων που δόθηκαν σε ευρωπαϊκά μονοπώλια με το πρόσχημα καινοτόμων κατασκευών, και ζητάει από την Ελλάδα την επιστροφή δήθεν «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ!
Συγκεκριμένα η Επιτροπή στην απάντησή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού έχει ως στόχο τη διασφάλιση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού ανταγωνισμού προς όφελος της Ευρώπης και των πολιτών της, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός Οι κανόνες ανταγωνισμού της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνουν μια γενική απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων, εκτός από εξαιρετικές και αιτιολογημένες καταστάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και το εμπόριο εντός της ΕΕ.......... Το 1997, η Επιτροπή έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των μη στρατιωτικών εμπορικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων, με το να επιτρέψει την παροχή ενίσχυσης ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Δυστυχώς, ορισμένοι εξαιρετικά σημαντικοί όροι, που συνδέονταν με την έγκριση, δεν τηρήθηκαν. Επιπλέον, η Ελλάδα επανειλημμένως προέβη σε παράνομη και ασύμβατη χρηματοδότηση των ζημιογόνων δραστηριοτήτων του ναυπηγείου έως το 2002. Η Επιτροπή έχει εποπτικό ρόλο, ώστε να διασφαλίζει ότι οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων εφαρμόζονται σωστά από τα κράτη μέλη. Λόγω της παραβίασης των όρων και της επακόλουθης παράνομης ενίσχυσης που χορηγήθηκε στο ναυπηγείο, η Επιτροπή, τον Ιούλιο του 2008, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα με βάση τους κανόνες της Συνθήκης ΕΚ περί κρατικών ενισχύσεων, ζήτησε από την Ελλάδα την ανάκτηση παράνομων ενισχύσεων ύψους άνω των 230 εκατομμυρίων ευρώ».
Η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου που ακολουθούν ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, όχι μόνο δεν  είναι σε όφελός των εργαζομένων, όπως διατείνεται η Επιτροπή, αλλά όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά έχει δραματικές επιπτώσεις σε βάρος τους. Απολύσεις, ανεργία, καταπάτηση και αφαίρεση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, μείωση μισθών και φτώχεια για την εργατική τάξη, ενώ από την άλλη κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για το κεφάλαιο.
 Για όλα αυτά η Επιτροπή δεν βρίσκει να πεί κουβέντα. Για τις απολύσεις, τους απλήρωτους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, την «προίκα» δισεκατομμυρίων της κυβέρνησης στους ιδιώτες επιχειρηματίες ιδιοκτήτες του Ναυπηγείου η Επιτροπή, αφού παραθέτει διάφορες κοινοτικές οδηγίες που ούτε στο ελάχιστο δεν προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αναφέρει προκλητικά: «Η Επιτροπή θα ήθελε να σημειώσει ότι, σε ό,τι αφορά την πώληση των ναυπηγείων ή οιαδήποτε άλλη απόφαση σχετική με την αναδιοργάνωσή τους, μόνον ο ιδιοκτήτης των ναυπηγείων είναι αρμόδιος για τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής περιορίζονται στον έλεγχο των παρεμβάσεων του Κράτους στην οικονομία και δεν της δίνουν δυνατότητα παρέμβασης στις εργασιακές επιλογές μιας εταιρείας.»
Η απάντηση της Επιτροπής αποκαλύπτει γι ακόμη μία φορά ότι η ενίσχυση με κάθε τρόπο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα αποτελεί τη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γι αυτό και   πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης των αυτοπασχολούμενων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, την αντεπίθεση του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη γραμμή της ρήξης και ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τη στηρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: