Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ανακαλύφθηκαν τα βαθύτερα υποθαλάσσια ηφαίστεια


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα βαθύτερα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, στην ίδια περιοχή που είχε γίνει γνωστή από την ταινία «Η Άβυσσος». Βρίσκονται σε βάθος περίπου 5.000 μέτρων, στο βυθό της Καραϊβικής, και βρίθουν από διάφορες μορφές ζωής.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν ηφαίστεια βάθους 4.200 μέτρων στην Μεσο-Ατλαντική Ράχη.
Οι βρετανοί ερευνητές, από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον θαλάσσιο βιολόγο Τζον Κόπλεϊ, οι οποίοι εκτέλεσαν την αποστολή πάνω στο σκάφος ερευνών «Τζέημς Κουκ», ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της ζωής στους βυθούς των ωκεανών, σύμφωνα με τους «Τάιμς του Λονδίνου» και το New Scientist.



 
Το κρύο και πλούσιο σε μέταλλα νερό διαχέεται, στη συνέχεια, σαν σύννεφο μέσα στο νερό. Η περιοχή αυτή του βυθού της Καραϊβικής ήταν σχεδόν πλήρως ανεξερεύνητη μέχρι σήμερα και έγινε διάσημη χάρη στην ταινία «Η Άβυσσος» του Τζέημς Κάμερον.
Οι βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα αυτόνομο ρομποτικό σκάφος σε σχήμα τορπίλης (το Autosub6000), που εντόπισε τη στήλη του ηφαιστειακού νερού και στη συνέχεια το βαθυσκάφος HyBIS εστάλη στην περιοχή και τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες και βίντεο.
Για «περιπλάνηση στην επιφάνεια ενός άλλου κόσμου» έκανε λόγο ο γεωλόγος Μπράμλεϊ Μέρτον, που τηλε-πιλοτάρισε το βαθυσκάφος από την επιφάνεια της θάλασσας.


Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η θερμοκρασία στα υποθαλάσσια ηφαίστεια της Καραϊβικής ξεπερνά το ρεκόρ των 464 βαθμών Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ εντοπιστεί κάτω από το νερό, σε κάποια ηφαίστεια στο βυθό του Ατλαντικού, σε βάθος 3.000 μέτρων.
Η μελέτη των οργανισμών που ανακαλύφθηκαν ότι ζουν στην περιοχή της Καραϊβικής (χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες προς το παρόν), αναμένεται να λύσει το μυστήριο της επιβίωσής τους γύρω από τα ανοίγματα των υποθαλασσίων ηφαιστείων.
Τα αναλυτικά ευρήματα της αποστολής –κυρίως σε σχέση με τα ζώα που βρέθηκαν= θα ανακοινωθούν σε μελλοντική επιστημονική δημοσίευση. Η βρετανική αποστολή εντάσσεται στην ευρύτερη διεθνή ερευνητική πρωτοβουλία InterRidge, που θα μελετά το βυθό της Καραϊβικής μέχρι τις 21 Απριλίου.
Μια δεύτερη αποστολή σχεδιάζεται για το κοντινό μέλλον, με στόχο να κάνει μελέτες σε βάθος μέχρι 6.000 μέτρων με τη βοήθεια ρομποτικών σκαφών.


ΠΗΓΗ: www.enet.gr

Τα ηφαίστεια, μια σειρά από κώνοι, βρίσκονται σε ένα αβυσσαλέο χάσμα, αποκομμένο από τον υπόλοιπο Ατλαντικό ωκεανό επί εκατομμύρια χρόνια. Από τις οπές τους εκτινάσσονται πίδακες καυτού νερού (με θερμοκρασία που μπορεί να λιώσει μέχρι και μόλυβδο) σε ύψος μέχρι 200 μέτρων, πριν αυτό παγώσει στις χαμηλές θερμοκρασίες της αβύσσου και ενώ στο μεταξύ έχει συμπαρασύρει από τα έγκατα του βυθού χαλκό, σίδηρο και πολύτιμα μέταλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: