Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ -Το μήνυμα αντίστασης απλώνεται !




εικόνα
Απεργιακή φρουρά στο Νιουκάστλ
Οι αγώνες σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία ήδη δίνουν απάντηση στη φιλολογία περί «γουρουνιών». Οι εργάτες και οι εργάτριες σε κάθε χώρα παίρνουν έμπνευση από τους αγώνες που γίνονται στα υπόλοιπα «PIGS» και κάθε βήμα κλιμάκωσης γίνεται παράδειγμα για όλους.

Ομως, η μάχη ενάντια στη λιτότητα δεν περιορίζεται σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης. Η 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, 8 και 9 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Βρετανίας στέλνει ένα δυνατό μήνυμα.

Η Βρετανία μπορεί να μην περιλαμβάνεται στα «γουρούνια», όμως έχει ένα δημόσιο έλλειμα αντίστοιχο με της Ελλάδας και η κυβέρνηση Μπράουν προωθεί τεράστιες περικοπές στο δημόσιο τομέα, στην Παιδεία και την Υγεία. Την απεργία κήρυξε η ομοσπονδία PCS που έχει περίπου 270 χιλιάδες μέλη. 



Στην ψηφοφορία για την απεργία, η πρόταση πέρασε με 63%. Η βασική επίθεση που γίνεται στους δημόσιους υπάλληλους είναι η περικοπή στην αποζημίωση μετά από απόλυση. Η Κέιτ Ντάγκλας, συνδικαλίστρια από την περιοχή της Οξφόρδης εξηγεί: «Το προσωπικό στις δημόσιες υπηρεσίες ήδη δεν επαρκεί και δουλεύει παραπάνω από το κανονικό. Ετσι δεν μπορούμε να προσφέρουμε σωστή εξυπηρέτηση στο κοινό. Γίνονται χιλιάδες μειώσεις προσωπικού και έρχονται ακόμη περισσότερες. Οι περικοπές στις αποζημιώσεις θα δώσουν τη δυνατότητα σε αρπαχτικά του ιδιωτικού τομέα να έρθουν και να αναλάβουν την παροχή υπηρεσιών. Αυτό θα σημάνει λιγότερη ασφάλεια, χαμηλότερους μισθούς και χειρότερες υπηρεσίες προς το κοινό».

Μπόνους

Ο γενικός γραμματέας της PCS, Μαρκ Σερβότκα, καλώντας στην απεργία τόνισε: «Η κυβέρνηση θέλει να τσακίσει το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων σε μια αξιοπρεπή αποζημίωση, θέλοντας να κάνει τις απολύσεις πιο φτηνές. Ετσι θα καταστραφούν οι υπηρεσίες στις οποίες στηριζόμαστε όλοι. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση μας λέει ότι οι τραπεζίτες πρέπει να πάρουν μπόνους πολλών εκατομμυρίων λιρών».

Από την απεργία έμειναν κλειστά ή υπολειτούργησαν μουσεία, γκαλερί, λιμάνια, υπουργεία, τελωνεία και πολλές άλλες υπηρεσίες. Τη Δευτέρα οργανώθηκαν διαδηλώσεις ανά περιοχή και την Τρίτη μια κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Λονδίνο. Σε όλη τη χώρα τα σωματεία οργάνωσαν απεργιακές φρουρές, όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο, στην Τέιτ Μόντερν, την Εθνική Πινακοθήκη και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Η απεργία της PCS είναι ένα δυνατό προμήνυμα γιατί όλοι προβλέπουν ότι η κρίση στη Βρετανία θα εκφραστεί με μαζικές απολύσεις και εκτίναξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Το Μάη, μετά τις εκλογές, είτε τις κερδίσουν ξανά οι Εργατικοί, είτε οι Συντηρητικοί, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το σίγουρο είναι ότι ετοιμάζεται μεγάλη επίθεση με περικοπές και απολύσεις.

Η Πρωτοβουλία «Right to Work» - «Δικαίωμα στη Δουλειά» που ξεκίνησε με ένα πολύ πετυχημένο συνέδριο στο Μάντσεστερ στα τέλη Γενάρη προσπαθεί να συντονίσει συνδικάτα και συνδικαλιστές με στόχο την καλύτερη οργάνωση των αγώνων για να σωθούν οι θέσεις εργασίας. Τις επόμενες βδομάδες δημιουργούνται τοπικές κινήσεις της πρωτοβουλίας σε ολόκληρη τη Βρετανία, ανά πόλη και ανά γειτονιά.

Περιοδείες

Επειδή και στη Βρετανία οι εργάτες κοιτάνε στους αγώνες στην Ελλάδα σαν παράδειγμα, η Πρωτοβουλία θα διοργανώσει στα τέλη του Μάρτη περιοδεία με ομιλητή τον Βασίλη Συλαϊδή, μέλος του Δ.Σ του σωματείου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών. Οι εκδηλώσεις έχουν τίτλο: «Ελλάδα: Λιτότητα και Αντίσταση. Ποια είναι τα μαθήματα για τη Βρετανία» και θα γίνουν στο Λονδίνο, το Μάντσεστερ, τη Γλασκόβη και το Νταντί.

Η μάχη με τις περικοπές έχει ξεκινήσει πιο εκρηκτικά και στα Πανεπιστήμια. Μια σειρά Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις προχωράνε σε άγριες περικοπές, συγχωνεύσεις και απολύσεις έχοντας πάρει το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι η χρηματοδότηση θα μειωθεί και θα επιβιώσουν οι πιο «ανταγωνιστικοί». Ενδεικτική της νευρικότητας που έχει η κυβέρνηση Μπράουν απέναντι στις μάχες που ανοίγουν στα Πανεπιστήμια είναι η εισβολή των βρετανικών ΜΑΤ με σκύλους και δακρυγόνα στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ την περασμένη βδομάδα για να αποτρέψουν κατάληψη των κτιρίων.

Πανεπιστήμιο

Οι πανεπιστημιακοί του Σάσεξ έχουν ήδη αποφασίσει απεργία με μια ψηφοφορία που δεν έχει προηγούμενο στο Πανεπιστήμιο. Κατάληψη έγινε για λίγες μέρες στο Γουέστμινστερ στο Λονδίνο ενώ σε πολλά κολέγια γίνονται καθημερινά συγκεντρώσεις και πορείες που κατευθύνονται στη διοίκηση απαιτώντας να μην γίνουν περικοπές.

Οι αγώνες στο Πανεπιστήμιο του Λίντς και στο Κολέγιο του Τάουερ Χάμλετς έχουν ήδη δώσει παραδείγματα για το πώς οι αγώνες μπορούν να παγώσουν τα σχέδια για περικοπές. Αυτές τις μέρες οι Πανεπιστημιακοί στο Κινγκς στο Λονδίνο ψηφίζουν για απεργία, κάτι που θα έχει τεράστια σημασία αν γίνει καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα και με μεγάλο ακαδημαϊκό κύρος στο οποίο υποτίθεται δεν γίνονται αγώνες. Στις ελληνικές εφημερίδες έχει πάρει διάσταση για «εθνικούς» λόγους η κατάργηση του τμήματος Βυζαντινών Σπουδών, όμως αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές συγχωνεύσεις.

Η ανάγκη που έχει προκύψει καθώς ξεσπάνε αγώνες σε διάφορα Πανεπιστήμια είναι ο συντονισμός. Συντονισμός τόσο μεταξύ των Πανεπιστημίων αλλά και μεταξύ φοιτητών, εργαζόμενων και Πανεπιστημιακών. Με αυτό το σκοπό διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο 28 Φλεβάρη μια μέρα με αντιμαθήματα στο Κινγκς, από όπου διαμορφώθηκε ένα Δίκτυο Δράσης για Δωρεάν Παιδεία.

Συμμετείχα ως ομιλητής στην καταληκτική εκδήλωση των Αντιμαθημάτων στο Κινγκς, με σκοπό να μεταφέρω εμπειρίες από τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα. Στο πάνελ βρίσκονταν επίσης ο ακαδημαϊκός Τέρι Ηγκλετον που εξήγησε τι καταστροφή στην ουσία της εκπαίδευσης φέρνουν οι περικοπές, και Πανεπιστημιακοί από χώρους που βγήκαν σε αγώνες και σταμάτησαν στα σχέδια της διοίκησης όπως στο Λιντς.

Στα αντιμαθήματα συμμετείχαν αντιπροσωπείες από ιδρύματα όλης της χώρας και συμφώνησαν σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, με σταθμό τις 20 Μάρτη οπότε θα γίνει διαδήλωση ενάντια στις περικοπές στο Λονδίνο. Επίσης, στις 10 Απρίλη προετοιμάζεται μια συντονισμένη κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές σε ολόκληρο το Δημόσιο.

Αντίθετα με την ψεύτικη εικόνα ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς βλέπει τις κινητοποιήσεις στο Νότο υποτιμητικά, οι εργάτες και οι φοιτητές στη Βρετανία ενθουσιάζονται μόνο και στο άκουσμα της λέξης «Ελλάδα» γιατί λειτουργεί ως σύμβολο της προοπτικής για κλιμάκωση. Αυτές τις μέρες με τις απεργίες και τις καταλήψεις που οργανώνουν, κάνουν τα πρώτα βήματα ώστε αυτό το παράδειγμα για να γενικευτεί.




Πηγή:Εργατική Αλληλεγγύη-Νίκος Λούντος

Δεν υπάρχουν σχόλια: