Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Διαδηλώσεις και απεργίες και στη Γαλλία

Χιλιάδες εργαζόμενοι στα γαλλικά σχολεία και τα νοσοκομεία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 12 Μαρτίου στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και τις περικοπές θέσεων εργασίας στους δύο αυτούς τομείς. Την Πέμπτη 11 Μαρτίου είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί, οι δάσκαλοι, οι νοσοκόμες και οι μαίες.

Σε 60 πόλεις της χώρας, όπως το Παρίσι, τη Μασσαλία, τη Λιόν και την Τουλούζη χιλιάδες καθηγητές κολεγίων και λυκείων προχώρησαν σε διαδηλώσεις ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα οκτώ συνδικάτων. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, στην απεργία της Παρασκευής 12 Μαρτίου συμμετείχε μόλις το 12,9% των εκπαιδευτικών ενώ το συνδικάτο Snes-FSU (το μεγαλύτερο συνδικάτο των εργαζομένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) υποστήριξε πως το ποσοστό των απεργών άγγιξε το 50%. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την κατάργηση 16.000 θέσεων μέσα στο 2010, τη μεταρρύθμιση που προβλέπεται να γίνει στο λύκειο και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν στο εξής για την πρόσληψη νέων καθηγητών.
Και η συγκέντρωση των εργαζομένων στο νοσοκομειακό τομέα μπροστά από την έδρα της υπηρεσίας Δημοσίων Νοσοκομείων, στο Παρίσι, όπου από την Πέμπτη 11 Μαρτίου οι συνδικαλιστές έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για τα σχέδια αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων και την κατάργηση 3.000 έως 4.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2012. Μάλιστα μία ομάδα από αυτούς, που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας. Παράλληλα, σε πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκε απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμάτων, οι οποίοι ζητούν αυξήσεις.

Πηγή:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: