Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΟΥΚΡΑΝΙΑ:Νέα πρόκληση Γιούστσενκο και εκλογικές συνεργασίες


Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, αφού πριν λίγες μέρες απένειμε τον τίτλο του «Ηρωα της Ουκρανίας» στον εθνικιστή συνεργάτη των ναζί Στεπάν Μπαντέρα, προχώρησε στις 19/1 στην υπογραφή διατάγματος με το οποίο ο λεγόμενος Ουκρανικός Στασιαστικός Στρατός (ΟΥΠΑ) χαρακτηρίζεται «μέτοχος του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας». Η νέα αυτή ενέργεια του Γιούστσενκο αποτελεί έναν ακόμη «κρίκο» στην αντικομμουνιστική παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και στην ηρωοποίηση των συνεργατών των ναζί, που δήθεν αγωνίζονταν «υπέρ της ανεξαρτησίας», πολεμώντας ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.
Συμφωνία Β. Γιανουκόβιτς - Π. Σιμονιένκο
Αν και ο απερχόμενος Πρόεδρος παραβρέθηκε την Παρασκευή μαζί με την Γιούλια Τιμοσένκο σε αντισοβιετικό μνημόσυνο (για όσους πολέμησαν το 1918 ενάντια στη σοβιετική εξουσία), φαίνεται πως ο «πάγος» ανάμεσα στους δύο πρώην ηγέτες της «πορτοκαλιάς επανάστασης» δεν έχει σπάσει. Ο Γιούστσενκο ακόμη αρνείται δημόσια να στηρίξει την Τιμοσένκο. Η τελευταία φρόντισε με την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, λέγοντας πως «η αντιουκρανική κλίκα μπορεί να πάρει την εξουσία» στις εκλογές της 7ης του Φλεβάρη, καλώντας «όλες τις δυνάμεις που αγαπάνε την Ουκρανία να είναι από την ίδια μεριά των οδοφραγμάτων».
Στο μεταξύ, ο Β. Γιανουκόβιτς, επικεφαλής του «Κόμματος των περιοχών» και διεκδικητής του προεδρικού θώκου, υπέγραψε συμφωνία στήριξής του από τον Π. Σιμονιένκο, Α' Γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας, εκ μέρους του «Μπλοκ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων».
Οπως διευκρίνισε ο Π. Σιμονιένκο, στη συμφωνία περιλαμβάνονται η δέσμευση του Β. Γιανουκόβιτς να διατηρήσει την Ουκρανία έξω από τα στρατιωτικά μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Η ευρύτερη δυνατότητα χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην ουκρανική κοινωνία. Αλλαγές στην κοινωνική πολιτική και η απόρριψη της διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της ηρωοποίησης των φασιστών.
Να σημειωθεί εδώ πως η απόφαση του ΚΚ Ουκρανίας να συγκροτήσει λίγους μήνες πριν τις εκλογές το «Μπλοκ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων», μαζί με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Ουκρανίας (ενοποιημένο), το Κόμμα «Δικαιοσύνη» και την «Ενωση των αριστερών δυνάμεων», προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Το ποσοστό που συγκέντρωσε στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών ο Π. Σιμονιένκο (3,5%) είναι κατά 1,3% μικρότερο από το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει ο ίδιος το 2004 ως εκπρόσωπος του ΚΚ και 1,8% μικρότερο από αυτό που συγκέντρωσε το ΚΚ πριν περίπου δύο χρόνια. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα από τον ίδιο τον Σιμονιένκο ως «αποτυχημένο» και «ήττα». Ωστόσο, η ηγεσία του ΚΚ Ουκρανίας εξακολουθεί να κινείται στη συγκεκριμένη «κεντροαριστερή» κατεύθυνση.
Ο φιλορώσος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς είναι μεγάλο φαβορί στον δεύτερο γύρο των ουκρανικών εκλογών απέναντι στην κεντροδεξιά αντίπαλο του Γ.Τιμονσένκο.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: