Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Κινηματογράφος ιστορικής αλήθειας και τέχνης

Το βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους βράχους» θα προβληθεί αύριο (6 μ.μ.) στο «Πέτρινο» του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) του Δήμου Νίκαιας. Η ταινία αφιερώνεται στον αταλάντευτο αγώνα, στις πολύμορφες θυσίες και τη γεμάτη περηφάνια αντοχή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στις μάχες και στα κολαστήρια, όπου εξορίστηκαν μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Προβάλλεται ως «φόρος τιμής» στις αγωνίστριες, που πριν 60 χρόνια - στο τέλος Γενάρη - βασανίστηκαν στη Μακρόνησο.
Οπως σημειώνει η σκηνοθέτρια: «Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική... Βρήκα εκείνες τις γυναίκες που έφτιαξαν ιστορία, που περπατάνε πλάι μας... και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο... Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο».
Σενάριο - σκηνοθεσία - παραγωγή: Αλίντα Δημητρίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Αφροδίτη Νικολαΐδου. Φωτογραφία: Αλέξης Γρίβας - Αφροδίτη Νικολαΐδου. Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη. Η προβολή (ελεύθερη είσοδος) πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το Σύλλογο Πολιτικών Εξόριστων Γυναικών.
Την ταινία της Αλίντας Δημητρίου θα προβάλει και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών - Φίλων ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) σήμερα (11 π.μ.), στο «Φιλίπ» (πλατεία Αμερικής, Θάσου 11), όπου θα τιμηθεί η πρόσφατα πεθαμένη Φρόσω Κοττορού, ΕΠΟΝίτισσα και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, η οποία καταθέτει μαρτυρία της.

Μαχήτριες του ΔΣΕ στο Γράμμο (φωτογραφικό ντοκουμέντο στην ταινία της Αλίντας Δημητρίου)
  • Διήμερο αφιέρωμα στο σοβιετικό κινηματογράφο διοργανώνει σήμερα και αύριο, η ΚΟΒ Μελισσίων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης. Το αφιέρωμα διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μελισσίων (2ος όροφος). Οι προβολές ξεκινούν στις 7 μ.μ. Σήμερα θα προβληθεί η ταινία «Οταν περνούν οι γερανοί» και αύριο η ταινία «Τσαπάεφ».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: