Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη 21/01 από τα νοτιοδυτικά με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Την Παρασκευή 22/01 κακοκαιρία θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις χιονοπτώσεις να επηρεάζουν ακόμα και πεδινές περιοχές της Βόρειας και πιθανόν της Κεντρικής Ελλάδας. Οι άνεμοι αρχικά στο Ιόνιο και αργότερα στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σημαντικά, με την έντασή τους να φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης και από τα βόρεια θα σημειώσει αισθητή πτώση. Αναλυτικότερα:

Την Πέμπτη 21/01 αρχικά θα εκδηλώνονται λίγες ασθενείς βροχές ή χιονόνερο σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και χιονόνερο ή χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Από τις απογευματινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές στα πεδινά, καταιγίδες κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε αρκετές πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ παράλληλα τα φαινόμενα στην ανατολική - νότια χώρα και στο Αιγαίο θα ενταθούν σημαντικά. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι, ενισχυόμενοι από τις βραδινές κυρίως ώρες σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις με εντάσεις 8 – 9 μπ.

Την Παρασκευή 22/01 στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται λίγες ασθενείς βροχές τοπικού χαρακτήρα και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ στο Νότιο Ιόνιο θα εκδηλώνονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά - νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά, σε πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας και του Βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας (κυρίως στη Θεσσαλία) με χαμηλό υψόμετρο. Στη Βόρεια Ελλάδα οι χιονοπτώσεις θα είναι γενικά ασθενείς, ωστόσο κατά περιόδους στη Χαλκιδική και από τις βραδινές ώρες στη Θράκη και στο Βόρειο - Βορειοανατολικό Αιγαίο θα είναι περισσότερο έντονες. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις με εντάσεις 8 - 9 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο θα επικρατήσουν σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων, που σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε βόρειους – βορειοδυτικούς με ίδιες εντάσεις. Μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, όπου τοπικά θα εκδηλωθεί ισχυρός παγετός.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα το Σάββατο 23/01 χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά τόπους κυρίως στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας, καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής – Ανατολικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Βροχές αναμένονται στα νότια και στο Αιγαίο, ενώ το βόρειο ρεύμα θα διατηρηθεί πολύ ενισχυμένο. Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Περισσότερα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν με νεότερες ανακοινώσεις. Σημειώνεται ότι η προγνωσιμότητα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Σ. Βουγιούκας
Ε.Α.Α. - Πεντέλη
Τετάρτη 20/01/2010, 21:00
ΠΗΓΗ:www.meteo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: