Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού για τη μόλυνση του Ασωπού


«Συμφωνούμε απολύτως ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος, ούτε μια μέρα, καθώς το πρόβλημα της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος είναι οξυμένο εδώ και πολλά χρόνια. Κάθε λεπτό που χάνεται θα αποβαίνει σε βάρος της υγείας και της ζωής των κατοίκων της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
Συμφωνούμε απολύτως με το ζήτημα που έθεσε η αντιπροσωπεία ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί πολύ συγκεκριμένο σχέδιο πραγματοποίησης των έργων που πρέπει να γίνουν, που να λύνουν ριζικά το πρόβλημα του νερού στην περιοχή και όλων των άλλων προβλημάτων που προκαλεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού βιομηχανιών. Ιδιαίτερα αυτών των βιομηχανιών που έχουν σχέση με την παραγωγή μεταλλευτικών - μεταλλικών προϊόντων και που ευθύνονται για τα βαρέα μέταλλα που έχουν περάσει στο νερό, γιατί ακριβώς δεν πήραν κανένα μέτρο για να τα αντιμετωπίσουν, γιατί δεν ήθελαν να χάσουν κάτι από το κέρδος τους.
Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα: Πέρα από τα απαραίτητα έργα που χρειάζονται, που δεν πρέπει να είναι «μπαλώματα», αλλά να λύνουν οριστικά το ζήτημα και να μην μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, υπάρχει το πρόβλημα «ποιος θα πληρώσει;». Και επειδή βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης και πολύ φοβόμαστε ότι εξαιτίας των «άδειων ταμείων», για τα οποία βεβαίως δεν ευθύνονται οι κάτοικοι της Ελλάδας, οι κάτοικοι της Βοιωτίας και της Εύβοιας, ότι αυτό θα γίνει ένα πρόσχημα για να ανατεθεί το έργο στο αόριστο μέλλον.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για την μόλυνση του νερού και αυτό μπορεί να το βρει συγκεκριμένα η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, με ένα πολύ συγκεκριμένο ονομαστικό κατάλογο, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς. Να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα. Άρα ακόμα και αν η κυβέρνηση θέλει να επικαλεστεί τα άδεια ταμεία, εδώ πρέπει να βάλει πραγματικά το μαχαίρι στο κόκαλο και έτσι και τα έργα να γίνουν και να μην πληρώσει βεβαίως το μάρμαρο ο λαός της περιοχής και γενικότερα.
Συμφωνούμε ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. Το έργο που έπρεπε να γίνει χτες, πρέπει να εξαγγελθεί και να ξεκινήσει σήμερα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: