Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Εθνικοποίηση αλυσίδας πολυκαταστημάτων-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ


Στην εθνικοποίηση μιας μεγάλης αλυσίδας πολυκαταστημάτων (γαλλο-κολομβιανών συμφερόντων), της «Exito», προχώρησε και με απόφαση της Βουλής της χώρας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Η επιχείρηση αυτή παραβίαζε μια σειρά νόμους, πρωτοστατούσε στην κερδοσκοπία ειδικά μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την υποτίμηση του νομίσματος έναντι του δολαρίου, ενώ δεν υπέγραφε συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους και καταπατούσε τα εργασιακά δικαιώματα. Από την Τετάρτη τα 32 καταστήματα (με προϊόντα πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές) που διέθετε η πολυεθνική βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου με ανάληψη της λειτουργίας τους από αυτό, ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν εγγυήσεις ότι κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί.
Με την ίδια απόφαση στη δικαιοδοσία του κράτους περνάει και μεγάλο εμπορικό κέντρο στο Καράκας, το «Sambil de la Candelaria» που δηλώνεται ότι θα αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία.

Το Μall που εθνικοποιείται.


Η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες έχει συστήσει ένα Ινστιτούτο για την προστασία από την κερδοσκοπία και έχει ανακοινώσει ότι θα κυνηγήσει τη διαφθορά και χειραγώγηση των τιμών, απαιτώντας τη διάθεση προϊόντων σε τιμές προσιτές για την πλειοψηφία του λαού. Η εθνικοποίηση της αλυσίδας πολυκαταστημάτων, όπως δηλώνεται, είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μιας «αλυσίδας σοσιαλιστικών εμπορικών καταστημάτων» (COMERSO). Την αντίθεσή της σε αυτή την απόφαση εκφράζει η Ομοσπονδία Βιομηχάνων της Βενεζουέλας, ενώ φαίνεται να συναντά τη συμφωνία των εργαζομένων, τόσο σε αυτά τα εμπορικά καταστήματα όσο και γενικότερα.


Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: