Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αϊτή: Φουντώνει η οργή καθώς καθυστερεί η βοήθεια





Σε οργή μετατρέπεται η απελπισία των Αϊτινών, την ώρα που προβλήματα στις υποδομές και το συντονισμό προκαλούν καθυστερήσεις στην παροχή βοήθειας. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι πέρασαν τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο, ενώ κάτοικοι μπλόκαραν δρόμους στιβάζοντας σορούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας.Πτώματα είναι ορατά παντού στην πόλη και φορτώνονται σταδιακά σε φορτηγά και μπουλντόζες που τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς - ο διευθυντής Γκι Λαρός εκτιμά ότι περίπου 1.500 έχουν μαζευτεί έξω από το νεκροτομείο.Ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ έκανε λόγο για 7.000 σορούς που έχουν ταφεί σε ομαδικό τάφο.Ο Ερυθρός Σταυρός υπολογίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 45.000 με 50.000, ενώ γνωστοποίησε ότι δεν έχει άλλους σάκους διακομιδής θυμάτων.
Στους 300.000 ανέρχονται οι άστεγοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μας, το 10% των κατοικιών στο Πορτ-ο-Πρενς καταστράφηκε, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 άνθρωποι είναι άστεγοι», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.Πάνω από 48 ώρες μετά την καταστροφή, οι επιζήσαντες αγωνίζονται να βρουν τρόφιμα και νερό και προσπαθούν να ανασύρουν τους συγγενείς τους από τα συντρίμμια.«Έχουν αρχίσει να κλείνουν τους δρόμους με πτώματα. Έχει αρχίσει να γίνεται άγρια η κατάσταση. Οι άνθρωποι είναι οργισμένοι που δεν έρχεται η βοήθεια», δήλωσε φωτογράφος του περιοδικού TIME, επισημαίνοντας ότι είδε τουλάχιστον δύο οδοφράγματα από πτώματα και πέτρες.
Δεκάδες αεροσκάφη με προμήθειες και σωστικά συνεργεία καταφθάνουν στο αεροδρόμιο του Πορτ ο Πρενς, ωστόσο ο περιορισμένος χώρος του αεροδρομίου προκαλεί καθυστερήσεις στην προσγείωσή τους, ενώ το λιγοστό προσωπικό στο έδαφος δεν επαρκεί για να τα ξεφορτώσει γρήγορα. Το λιμάνι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από συντρίμμια.
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο αναμένεται να φτάσει σύντομα για να συμβάλλει στο συντονισμό της βοήθειας.Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα και Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν να συνεργαστούν στην οργάνωση διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Αϊτής μαζί με την Βραζιλία, τον Καναδά και άλλες χώρες. Σύμφωνα με το Γάλλο υπουργό Εξωετρικών, η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί πιθανώς το Μάρτιο.
Έτοιμος να επιστρέψει δηλώνει ο Αριστίντ.Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Αϊτής Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα του προκειμένου να βοηθήσει στην ανοικοδόμησή της, μετά τον ισχυρό σεισμό.«Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε σήμερα, αύριο, οποιαδήποτε στιγμή ώστε μαζί με το λαό της Αϊτής να μοιραστούμε τα δεινά του, να ξεφύγει από τη φτώχεια με αξιοπρέπεια, να βοηθήσουμε στην ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Αριστίντ σε συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνεσμπουργκ.
«Φίλοι από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τη βούλησή τους να διοργανώσουν την αποστολή ενός αεροσκάφους το οποίο θα μεταφέρει ιατρικό εξοπλισμό, είδη πρώτης ανάγκης και εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε διαβάζοντας μια δήλωση, ενώ δίπλα στεκόταν η σύζυγός του ντυμένη στα μαύρα, όπως και ο ίδιος.Ύστερα από δεκαετίες δικτατορίας ο Αριστίντ, ένας πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας, έγινε ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας το 1990. Κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Αϊτής επί σχεδόν 15 χρόνια. Ανετράπη, ύστερα από μια ένοπλη εξέγερση πρώην στρατιωτικών και συμμοριών, βίαιες ταραχές που ακολούθησαν και διεθνείς πιέσεις. Εγκατέλειψε τη χώρα στις 29 Φεβρουαρίου 2004.
Αριθμός λογαριασμού ΥΠΕΞ για τα θύματα.Τα στοιχεία του λογαριασμού που συστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη συγκέντρωση εισφορών για τα θύματα του σεισμού είναι τα εξής:Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή
Αριθμός λογαριασμού: 2341131478
ΙΒΑΝ: GR8701000230000002341131478
Εισφορές μπορούν να πραγματοποιούνται είτε στα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας είτε σε υποκαταστήματα άλλων τραπεζών με χρήση του ΙΒΑΝ.
Πηγές: www.naftemporiki.gr,Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: