Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Εργοδοσία και κυβέρνηση εκβιάζουν. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν.

Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες η συνάντηση των εργαζομένων της ELITE με το γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Η εξέλιξη, δυστυχώς, ήταν η αναμενόμενη. Για την ενίσχυση των 1000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ τους ανακοίνωσαν ότι μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις από την ερχόμενη Τετάρτη για να την πάρουν σε δύο δόσεις. Αν συνυπολογίσουμε και τη γραφειοκρατία μάλλον κατά το ...Πάσχα θα την πάρουν. Στο θέμα των δεδουλευμένων, που τώρα πια δεν είναι μόνο ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης, μιας και είμαστε ήδη στα μισά του Γενάρη, η "πρόταση" είχε ως εξής:
Θα παίρνανε τα μισά του Νοέμβρη σήμερα ή τη Δευτέρα, τα άλλα μισά στις 28 Γενάρη και του Δεκέμβρη κατά το τέλος του Φλεβάρη όταν και με τη βοήθεια των εκπτώσεων πουληθεί ότι εμπόρευμα υπάρχει! Δηλαδή με λίγα λόγια η κυβέρνηση παίζει ξεκάθαρα το παιχνίδι του εργοδότη εκβιάζοντας και αυτή τους εργάτες να ανοίξουν την αποθήκη του εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν όλη την ώρα της συνάντησης έξω από το υπουργείο ( η πορεία από το εργοστάσιο δεν πραγματοποιήθηκε λόγω καιρού) και έδειξαν ξεκάθαρα τη δυσαρέσκιά τους.

Το μεσημέρι παρουσιάστηκε στο εργοστάσιο εκπρόσωπος της εργοδοσίας όπου το "παχνίδι" του εκβιασμού συνεχίστηκε ακόμη πιο ωμά. Ή ανοίγεται ή τίποτα το οποίο στο τέλος, και μετά την ανυποχώρητη στάση των εργατών, κατέληξε στην απάντηση ότι αύριο θα τους δώσουν 300 ευρώ αντί για τα μισά του Νοέμβρη, εκφράζοντας (η εργοδοσία) την ελπίδα ότι θα το ξανασκεφτούν.
Η εργαζόμενοι στο θέμα των χρημάτων που τους χρωστάνε δηλώνουν ανυποχώρητοι. Τα δούλεψαν, τα δικαιούνται (και με το παραπάνω θα προσθέταμε εμείς) και απαιτούν να τα πάρουν. Μέχρι τότε ούτε τις αποθήκες θα ανοίξουν, ούτε τη κατάληψη θα σπάσουν.
Αυτό που αναμένουν τώρα είναι τη Δευτέρα όπου θα φανούν οι προθέσεις της Εθνικής Τράπεζας σε σχέση με τη χρηματοδότηση του εργοστασίου για την επαναλειτουργία του. Ελπίζουν οι άνθρωποι και είναι απολύτως κατανοητό. Τους ανησυχούν όμως και οι όροι που θα τεθούν, αν τελικά αποφασίσει να χρηματοδοτήσει την εργοδοσία, από τη τράπεζα. Κυρίως σε σχέση με τη διασφάλιση της δουλειάς όλων. Από τις κουβέντες τους φαίνεται ότι δεν πρόκειται να δεχτούν ούτε μια απόλυση εργαζομένου.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση αλληλεγγύης μέσα στο εργοστάσιο. Μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων που ανήκουν στο ΠΑΜΕ και ακολούθησε μουσική εκδήλωση.
Θεωρούμε ότι το θέμα της αλληλεγγύης όσο περνούν οι μέρες αποκτά ακόμη μεγαλυτερη σημασία. Είναι ανάγκη η πληθώρα των ανακοινώσεων σωματείων και φορέων που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους να αποκτήσει και πιο πρακτικά στοιχεία. Η παρουσία κόσμου από άλλους εργασιακούς χώρους και από γειτονιές στο εργοστάσιο και στις πορείες, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις πρέπει να μεγαλώσει. Δίνει κουράγιο στους εργαζόμενους να συνεχίσουν ένα αγώνα δύσκολο. Χρειάζεται οι κινήσεις αλληλεγγύης από όλους όσους προέρχονται να συντονιστούν και να απλωθούν μαζί με τους εργαζόμενους έξω από τα όρια του εργοστασίου.
Τώρα για όσους ρωτάνε για τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πλήρως απόντες. Αν συνεχίσουμε θα ξεπεράσουμε τα όρια της σοβαρότητάς μας!
Επιφυλλάξεις και σοβαρές αντιρρήσεις έχουμε για τη στάση και τακτική του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλων. Σεβόμενοι όμως τον αγώνα (και τη θέληση) των εργαζομένων, που είναι σε μια κρίσιμη φάση, προς το παρόν δε λέμε πολλά.
Πάντως είναι εμφανής η απουσία εργοστασιακού σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: