Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Σχεδιάζονται απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων!





Associated Press
Από παλιότερες κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο στη Ρουμανία


Δέσμη νέων αντιλαϊκών μέτρων προωθεί η κυβέρνηση της Ρουμανίας με στόχο να εκπληρώσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου.
Χτες, ο υπουργός Οικονομικών, Σεμπάστιαν Βλαντέσκου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010 υποστήριξε πως «υπάρχουν σχέδια για απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων» ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 15.000 εκπαιδευτικοί και 17.000 στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ηδη, από τον περασμένο Οκτώβρη η κυβέρνηση του Εμίλ Μποκ είχε ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας με περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα.
Σήμερα, η κυβέρνηση της Ρουμανίας, επιδιώκοντας να λάβει τελικά το δάνειο του ΔΝΤ της τάξης των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ - το οποίο είχε «παγώσει» τον περασμένο Οκτώβρη αφότου έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου η κυβέρνηση - δηλώνει πρόθυμη να προχωρήσει σε αυστηρότερα μέτρα λιτότητας ώστε για το 2010 το έλλειμμα να είναι 5,9% του ΑΕΠ με ανάπτυξη 1,3%. Τελικά, αργά χτες το απόγευμα, οι Ρουμάνοι βουλευτές ενέκριναν τον προϋπολογισμό με 198 υπέρ και 132 κατά.
Σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mediafax» τα εργατικά σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα διοργανώνονται για να προετοιμάσουν μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα μέσα του Γενάρη.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: