Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Aποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο ρ/ς ΘΕΜΑ 989 και το δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου



Για το πρόγραμμα σταθερότητας
Πως βλέπετε το πρόγραμμα σταθερότητας;
«Το αναμενόμενο. Λαιμητόμος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, για τη φτωχή αγροτιά, λαιμητόμος κυριολεκτικά. Άλλωστε το πρόγραμμα σταθερότητας από γεννησιμιού του είναι τέτοιο, άρα το μόνο που είχε να κάνει η κυβέρνηση είναι να το κάνει ακόμα χειρότερο».
Δεν βλέπετε ένα δικαιότερο επιμερισμό στα βάρη και το κόστος αυτή τη φορά, ή μία προσπάθεια να μετατεθεί περισσότερο προς τους έχοντες και όχι στους μη έχοντες;
«Τι έκανε η κυβέρνηση; Επέβαλε ένα εφάπαξ φόρο 850 εκατομμύρια ευρώ στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που έχουν πάρει ζεστό χρήμα γύρω στα 70 δις το 2009 μέχρι τώρα. Και εδώ βάζουμε τα 28 δις μέσω των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, οι άμεσες επιχορηγήσεις, τα κοινοτικά κονδύλια κτλ, χώρια η κερδοφορία της περιόδου 2000 έως 2008, για να πάρουμε την τελευταία 8ετία. Επομένως τους πήρε ψίχουλα. Η επιλογή τους είναι: Να πληρώσει όλος ο λαός με άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, συντελείται συγκεντροποίηση της δύναμης των επιχειρηματιών. Πράγμα που θα πλήξει τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους σε αυτούς, γενικότερα λαϊκά - εργατικά στρώματα και η αγροτιά».
Για την κρίση
«Η κρίση είναι μια βαριά αρρώστια. Δεν έχει σημασία να δούμε την αιτία που την προκάλεσε; Δηλαδή, μια ασθένεια πως την αντιμετωπίζεις, με παυσίπονα; Επομένως, τα μέσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση -γενικότερα η ΕΕ- για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι τα ίδια τα οποία προκάλεσαν την κρίση. Και επομένως κι αν υπάρχει μια ανάκαμψη στα κέρδη και η Ελλάδα θα μπει σε μια αναιμική γενικά ανάκαμψη, αλλά οι εργαζόμενοι θα βγουν χίλιες φορές περισσότερο ζημιωμένοι απ' ότι είχανε πριν την περίοδο που λέμε της ανάπτυξης. Αυτές είναι οι γενικότερες προβλέψεις, δεν είναι τυχαίο ότι μιλάνε για ανάκαμψη παντού με αυξανόμενη ανεργία».
Για το λεγόμενο δίκαιο επιμερισμό των βαρών
«Υπάρχει ανάγκη βαθιών αλλαγών, που αν δεν τις θέλει ο λαός αυτές δεν μπορούν να γίνουν, αλλά τουλάχιστον να μην σηκώσει ο λαός τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται. Δεν είναι ρεαλιστική δηλαδή αυτή η θέση; Θα εκβιάζουν συνέχεια οι επιχειρηματίες "εμείς θέλουμε όλο και περισσότερα κέρδη, ούτε καν μείωση των κερδών"»;
Αυτό που λέτε κα Παπαρήγα έχει να κάνει με τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών, ανάλογα με την ευθύνη του καθενός.
«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Γιατί ο δίκαιος επιμερισμός που λέτε -και δεν λέω ότι το εννοείτε εσείς- σημαίνει ότι όλοι φταίμε. Δεν φταίμε όλοι».
Η θέση του ΚΚΕ για τις εργατικές κινητοποιήσεις
Εσείς θα πριμοδοτήσετε απεργίες, κινητοποιήσεις, αντιδράσεις μέσα σε αυτό το κλίμα ή θα ρίξετε κάπως τους τόνους;
«Εμείς πολύ πριν εξαγγελθούν οι εκλογές είπαμε ότι έρχεται θύελλα. Τι θα γίνει δηλαδή θα αφήσουμε να μας πλακώσουν τα σπίτια σαν τους κατοίκους της Αϊτής; Πρέπει να οργανώσεις την αντίδρασή σου.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε, δεν είμαστε εμείς που πατάμε κουμπιά και μεθοδεύονται οι λαϊκές αντιδράσεις, να υπάρχει λαϊκό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης της βελτίωσης της θέσης των εργαζομένων. Δημιουργία θέσεων εργασίας στην Παιδεία, στην Υγεία, σε μια σειρά τομείς που είναι διαπιστωμένες οι ελλείψεις. Αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, κατάργηση έμμεσων φόρων ή και γενικότερα να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι. Εμείς από εκεί και πέρα ζητάμε από τους εργαζόμενους να αναλάβουν την ευθύνη της οργάνωσης αυτού του αγώνα κατά κλάδο και όλοι μαζί. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει, αλλά πρέπει να γίνει μια ώρα αρχύτερα.
Επομένως εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα δουλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση για την ενότητα των εργαζομένων σε αυτό τον αγώνα και μετά βεβαίως ο κάθε κλάδος, ο κάθε εργαζόμενος παίρνει και την ευθύνη του. Εμείς την νοιώθουμε και θέλουμε να πάρουμε ό,τι ευθύνη μας αναλογεί και μας αναλογούν πολλές, αλλά από εκεί και πέρα δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας επιθυμία.
Πάντως πρέπει να σας πω ότι η τελευταία απεργία στις 17 Δεκέμβρη έδειξε διάθεση δράσης και ριζοσπαστισμού και πάνω από αυτό που περιμέναμε. Μπορεί να μην εκδηλώθηκε στο 100%, αλλά υπάρχουν σημαντικές διεργασίες στους εργαζόμενους, ήδη πολλές αυταπάτες έχουν φύγει από την μέση, είναι αρκετά υποψιασμένοι. Και βεβαίως είμαστε σίγουροι ότι στις 10 Φλεβάρη που έχει εξαγγελθεί επίσης απεργία αυτή θα ανέβει ένα ή γιατί όχι πολλά σκαλοπάτια παραπάνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: