Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αλ. Τσίπρας: 'Οφείλουμε να ακούσουμε τη βάση του ΣΥΝ για το συνέδριο'



Το θέμα του έκτακτου συνεδρίου επανήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς στελέχη της πλειοψηφίας ζήτησαν να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο των περιφερειακών συσκέψεων και να μην χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την επίσπευση των συνεδριακών διαδικασιών, αλλά να συμβάλουν στην προσπάθεια εξωστρεφών δράσεων που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΝ.Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι "οφείλουμε να ακούσουμε τι λέει η βάση του κόμματος, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα", τονίζοντας ότι "εκ των πραγμάτων το θέμα είναι ανοιχτό". Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα των περιφερειακών συσκέψεων καταρτίζεται και τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στη σύσκεψη.Η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της πλειοψηφίας αναφορικά με το αν πρέπει να γίνει συνέδριο ή όχι, αλλά και οι κινήσεις και οι δηλώσεις που κάνουν στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οδήγησαν τον Στ. Λεουτσάκο, όπως ανακοίνωσε στην Π.Γ., να παραιτηθεί από υπεύθυνος του οργανωτικού γραφείου του κόμματος, παραμένοντας, ωστόσο, στο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος.
"Τα γεγονότα αυτά σπρώχνουν το κόμμα στην παραλυσία και οδηγούν σε σύγχυση τα μέλη μας. Δεν μπορώ να είμαι συνυπεύθυνος σε αυτή την κατάσταση" δήλωσε ο Στ. Λεουτσάκος. Ξεκαθάρισε ότι, σε σχέση με το θέμα του συνεδρίου, όποτε χρειαστεί θα πει τη θέση του, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα ψηφίσει όποια πρόταση καταθέσει ο πρόεδρος του κόμματος και θα διευκολύνει με τη στάση του την επιλογή του Αλ. Τσίπρα. Όπως είπε στην Π.Γ. "δεν μπορώ να με εμφανίζουν ότι είμαι αντίθετος στο συνέδριο επειδή δεν θέλω να χάσω τη θέση μου". Για τους ίδιους πάνω - κάτω λόγους παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος ο Θανάσης Πετράκος.
Αντίθετος ο ΣΥΝ στον "Καλλικράτη"
Στην Π.Γ. έγινε μια πρώτη συζήτηση με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών στελεχών για το σχέδιο "Καλλικράτης" που προωθεί η κυβέρνηση, όπου εκφράστηκε η διαφωνία της πλειοψηφίας του ΣΥΝ με το σκεπτικό ότι δεν μεταφέρονται πόροι στην αυτοδιοίκηση, ότι δεν δίνονται αρμοδιότητες και ότι αναπαράγει το ίδιο μοντέλο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση του ΣΥΝ επί του θέματος. Η Ανανεωτική Πτέρυγα ζήτησε να μην βιαστεί να απορρίψει ο ΣΥΝ το σχέδιο και μίλησε για την ανάγκη προώθησης μιας μεγάλης διοικητικής και αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης, που θα περιλαμβάνει ισχυρές αιρετές περιφέρειες και λιγότερους και ισχυρότερους δήμους.
Επιμένει για Παπούλια ο Φ. Κουβέλης
Επιμένει, εν τω μεταξύ, ο Φώτης Κουβέλης στη θέση που εξέφρασε για την ψήφιση του Κάρολου Παπούλια παρά την αντίθετη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Μιλώντας στον "Βήμα Fm", υποστήριξε ότι "αυτή είναι μία πρώτη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά πλειοψηφία, αλλά το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο, για να αποφασίσει για το τι θα πράξει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εκεί θα αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα".Στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΝ σχολίαζαν ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και την ΚΠΕ του ΣΥΝ όσο και τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: