Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Βιβλική καταστροφή από τον σεισμό στην Αϊτή-Χιλιάδες νεκροί,τραυματίες και αγνοούμενοι.



LISANDRO SUERO/AFP/GETTY IMAGES
Ακόμα και σε χιλιάδες μπορεί να ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό 7 Ρίχτερ στην Αϊτή, ενώ μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς έχει καταστραφεί ολοσχερώς.Μέσα στο ένα λεπτό που διήρκεσε ο σεισμός καταστράφηκαν το πενταώροφο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών στο Πορτ ο Πρενς, το προεδρικό μέγαρο, αλλά και παράγκες των φτωχών κατοίκων. «Μεγάλος αριθμός» υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών αγνοούνται. Ήταν ο χειρότερος σεισμός που έχει πλήξει τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου τα τελευταία 200 χρόνια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).To επίκεντρο του σεισμού ήταν μόλις 16χλμ από την πρωτεύουσα Πορτ Ο Πρενς, που έχει πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου, και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 10 χλμ όπως εκτιμά το USGS. Πολυάριθμοί ισχυροί μετασεισμοί έως και 5,9 Ρίχτερ συγκλόνισαν την πόλη. Οι πληροφορίες για τις ζημιές και τα θύματα καθυστερούν λόγω προβλημάτων στις επικοινωνίες.Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στους δρόμους της πόλης, στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνίες.«Απευθύνω έκκληση στον κόσμο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, να κάνουν για εμάς ό,τι έκαναν το 2008, όταν τέσσερις τυφώνες έπληξαν την Αϊτή», δήλωσε στο CNN ο πρεσβευτής της Αϊτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ρεϊμόντ Αλσίντ Ζοζέφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ και η σύζυγός του είναι σώοι.Ο σεισμός χτύπησε στις 16.53 τοπική ώρα (23.53 ώρα Ελλάδος), λίγο πριν νυχτώσει.Λίγο αργότερα ο Ραχμάνι Ντόρμεσαντ από τη φιλανθρωπική οργάνωση Food for the Poor δήλωσε στο Reuters: «Όλη η πόλη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και δεν έχουν πού να πάνε. Πολλοί τρέχουν, κλαίνε, φωνάζουν. Προσπαθούν να ανασύρουν θύματα με φακούς. Θα έλεγα ότι αν κάναμε λόγο για εκατοντάδες θύματα θα υποτιμούσαμε την κατάσταση».«Μέσα σε ένα λεπτό από τον σεισμό, χώμα, σκόνη και καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη, σχηματίζοντας ένα σύννεφο που την σκέπασε ολόκληρη και τη σκοτείνιασε για περίπου 12 λεπτά μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα και να κατακαθίσει η σκόνη», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Βιβλική καταστροφή,χιλιάδες θύματα.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Πεσιονβίλ, προάστιο ανατολικά της πρωτεύουσας της Αϊτής, μετέδωσε ότι τριώροφο κτίριο, το οποίο στέγαζε δύο γραφεία, κατέρρευσε από το σεισμό, κι ένας εκσκαφέας βρισκόταν ήδη στο σημείο προσπαθώντας να απελευθερώσει επιζώντες. Στην Πεσιονβίλ ζουν πολλοί ξένοι διπλωμάτες και μέλη της αποστολής του ΟΗΕ.Σύμφωνα με τον Γάλλο υφυπουργό Συνεργασίας Αλεν Ζογιαντέ, μόνο στο πολυτελές ξενοδοχείο Montana του Πορτ Ο Πρένς το οποίο κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 200.Eν τω μεταξύ, λεηλασίες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.
Παροχή βοήθειας στους πληγέντες
Στην Ουάσινγκτον, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτό το σεισμό. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το λαό της Αϊτής», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την πλήρη βοήθεια τους στην Αϊτή και σε άλλους στην περιοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτπμεντ.
«Θα παράσχουμε τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική βοήθεια καθώς και ανθρωπιστική αρωγή και προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους και για τους αγαπημένους τους», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.Παράλληλα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει άμεση βοήθεια 200.000 δολαρίων στην Αϊτή. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Λουΐς Μορένο είπε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και μέσα προσωρινής στέγασης στους σεισμοπαθείς. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα διατεθούν κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Εκπρόσωπος της νότιας διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (SouthCom) στο Μαϊάμι είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «παρακολουθούν την κατάσταση και συντονίζουν τα πάντα για να αντιδράσουν με ταχύτητα».Η Υπηρεσία των ΗΠΑ για την Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών. Συγκεκριμένα στέλνει ομάδες 72 ανθρώπων, έξι σκυλιά ειδικά εκπαιδευμένα για την εξεύρεση επιζώντων και 48 τόνους εξοπλισμού διάσωσης.Έτοιμη να προσφέρει κάθε βοήθεια στην Αϊτή δηλώνει η Βρετανία, η οποία πρόκειται να στείλει στη χώρα της Καραϊβικής ομάδα ειδικών για να κάνουν εκτίμηση των ανθρωπιστικών αναγκών.
Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι στέλνει 50μελή "ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας" στην Αϊτή μέσα στις επόμενες ώρες. Το Περού ανακοίνωσε ότι οι 205 άνδρες του στην MINUSTAH θα συμβάλλουν στις σωστικές προσπάθειες και πρόσθεσε ότι ουδείς εξ αυτών τραυματίστηκε.
Άμεση βοήθεια για την εγκατάσταση μονάδας κρίσης στην Αϊτή θα προσφέρει και η Γερμανία. «Είμαι σοκαρισμένος από το μέγεθος της καταστροφής», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε. Στο μεταξύ, η Γερμανία επιχειρεί να εξακριβώσει αν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν Γερμανοί.
Στην Δομινικανή Δημοκρατία - που μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Εσπανιόλα - ο πρόεδρος Λεονέλ Φερνάντες κάλεσε την διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Αϊτή να ξεπεράσει αυτή την "πραγματική τραγωδία" και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "έτοιμη" να στείλει βοήθεια.

Το επίκεντρο του σεισμού.
Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, BBC,www.naftemporiki.gr,www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: