Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕIΝΑΙ Η ΝΙOΤΗ ΤΟΥ ΚOΣΜΟΥ Η ΚΝΕ Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΜΑΣ


Η Οργάνωσή μας βαδίζει στο 10ο Συνέδριό της, στις 7-9 Μάη, με σύνθημα “Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου. Η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας!”. Σε αυτό το φύλλο του “Οδηγητή” δημοσιεύονται, σε ένθετο, οι Θέσεις που θέτει το Κεντρικό Συμβούλιο προς συζήτηση στα όργανα και τις ΟΒ και ξεκινά η προσυνεδριακή διαδικασία. Φιλοδοξούμε κάθε μέλος της ΚΝΕ, κάθε φίλος, να συμβάλλει με ευθύνη, στην επιτυχία του Συνεδρίου, να μεταφέρει τη γνώμη του, τις παρατηρήσεις του.
 Βαδίζουμε στο Συνέδριό μας γεμάτοι επαναστατική αισιοδοξία. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από την ανοδική πορεία της Οργάνωσής μας, από τα ιδεολογικά και πολιτικά βήματα ωρίμανσης, από την ενίσχυση των επαναστατικών–κομμουνιστικών χαρακτηριστικών της από το 9ο Συνέδριο μέχρι σήμερα. Δεν ήμασταν, ούτε είμαστε μόνοι μας. Δίπλα μας στάθηκε και στέκεται το Κόμμα μας, το ΚΚΕ. Με την καθοδηγητική του φροντίδα και με όπλο τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του, που εμπλουτίζουν την προγραμματική του αντίληψη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, ευελπιστούμε να γίνουμε ακόμη ικανότεροι στις μάχες που δίνουμε στο πλευρό του, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο την Οργάνωσή μας, ως νεολαία του.
Δικαίως αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι το Συνέδριό μας μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στα πιο σύνθετα καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά μας, για να συμβάλλουμε πιο καθοριστικά στις σοβαρές πολιτικές μάχες που δίνει το Κόμμα μας, στην ανάπτυξη αγώνων για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, στην προσέλκυσή της στην πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
 
Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση
στην καπιταλιστική βαρβαρότητα
Ολη την περίοδο, από το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, πως δεν υπάρχει πρόβλημα που να απασχολεί τη νεολαία και να μη σχετίζεται με το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, με την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και την ολοένα και εντεινόμενη καπιταλιστική εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Από τη γενιά μας έχουν αφαιρέσει κάθε κατάκτηση που κατοχυρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από σκληρούς ταξικούς αγώνες και κάτω από την ευεργετική επίδραση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα ο καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει τίποτε θετικό στη νέα γενιά, παρά μόνο νέα ένταση της εκμετάλλευσης, νέα ένταση της φτώχιας, διόγκωση της ανεργίας, γιγάντωση της ανασφάλειας. Η σημερινή καπιταλιστική κρίση, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ορθότητα των εκτιμήσεων του Κόμματός μας. Καμιά παρέμβαση, καμιά εναλλακτική μορφή διαχείρισης, φιλελεύθερη ή σοσιαλδημοκρατική, και στη χώρα μας, δεν μπορεί να δώσει λύση στο ξεπέρασμά της, παρά μόνο τσακίζοντας όποιο δικαίωμα έχει απομείνει όρθιο για την εργατική τάξη και τα παιδιά της.
Οι καπιταλιστές το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι η κινούμενη άμμος που βρίσκεται κάτω από τα πόδια τους, είναι προϊόν των αγεφύρωτων αντιθέσεων που γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής. Γνωρίζουν ότι οι αντιθέσεις αυτές είναι το φυτίλι για μια νέα άνοδο των κοινωνικών επαναστάσεων τον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους ποινικοποιώντας την κομμουνιστική ιδεολογία και κατασυκοφαντώντας το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Η αντικομμουνιστική υστερία που παίρνει σήμερα το χαρακτήρα επίσημης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και στη χώρα μας, είναι προϊόν της ίδιας της εγγενούς αδυναμίας του καπιταλισμού, να λύσει τις αντιθέσεις του, αλλά και να κρύψει την ανωτερότητα του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής, τη μαζική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που αυτός μπορεί να προσφέρει στην εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Στη χώρα μας, μπροστάρηδες σε αυτή την προσπάθεια της αστικής τάξης, βρίσκονται οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, με την αμέριστη συμβολή των δυνάμεων του οπορτουνισμού, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίος ο αντικομμουνισμός που ξεπροβάλλει το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια να χτυπηθεί το ηθικό κύρος του Κόμματος να συκοφαντηθεί η πολιτική του πρόταση. Αποδέκτης αυτής της προσπάθειας είναι πρώτα πρώτα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που βρίσκεται ήδη στην παραγωγή ή εκπαιδεύεται ακόμη στα θρανία. Ο προσανατολισμός τους δεν είναι τυχαίος, καθώς το μέλλον που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά είναι αυτό της ακόμη μεγαλύτερης ταξικής εκμετάλλευσης. Η γκαιμπελική προπαγάνδα για τη σταλινολογία, για την πτώση του τείχους, που όλοι ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, είναι χαρακτηριστική του στόχου που έχουν οι καπιταλιστές και το πολιτικό προσωπικό τους, να δηλητηριάσουν το μυαλό και τη συνείδηση της νεολαίας, να ορθώσουν και ιδεολογικά εμπόδια προς τη μοναδική διέξοδο που υπάρχει σήμερα από τα καπιταλιστικά αδιέξοδα και που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη σοσιαλιστική–κομμουνιστική προοπτική.
Η ίδια όμως η πολιτική τους, οι ίδιες οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, σε συνδυασμό με την καθοριστική παρέμβαση του Κόμματος, αποτελούν και το έδαφος για να κερδηθεί η νέα γενιά με την υπόθεση του σοσιαλισμού. Το αυξημένο κύρος του Κόμματος στις νέες ηλικίες των εργαζομένων, η μαζική συμμετοχή νεολαίας στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για το σοσιαλισμό αλλά και για την ιστορία του Κόμματος, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό που υπάρχει για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και το σοσιαλισμό.
Ο αντίπαλος έχει βέβαια στα χέρια του αρκετά όπλα. Διδάσκει την υποταγή και τον αντικομμουνισμό από τις πιο μικρές ηλικίες, “εκβιάζει” με το βραχνά της ανεργίας και του μικρότερου κακού, βρίσκει το δρόμο να οδηγήσει τη νεολαία στην υποταγή, να την κάνει τελικά ενεργό υποστηρικτή της πολιτικής του. Είναι όμως, σε μεγάλο βαθμό, και στο δικό μας χέρι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην οργάνωση της πάλης της νέας γενιάς σε αντιμονωπολιακή, τελικά αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, να συμβάλλουμε στην αναζωογόνηση του οράματος του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.
 
Βασικός όρος: ισχυρή ΚΝΕ,
στο πλευρό του KKE
Γνωρίζουμε πως οι αντιθέσεις του ίδιου του καπιταλισμού δεν οδηγούν αυτόματα στην κατανόηση της ανάγκης ανατροπής του, στην πάλη για την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Σε αυτό το Συνέδριο βάζουμε στο επίκεντρο, πως θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η ΚΝΕ, ώστε να συμβάλλει στο πλευρό του ΚΚΕ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην προσέλκυση της νεολαίας για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Καθοριστικό στοιχείο σε αυτήν την προσπάθεια, είναι η βαθύτερη αφομοίωση των αποφάσεων του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος για το σοσιαλισμό, η άνοδος της ιδεολογικής δουλιάς στις γραμμές μας και στην επαφή μας με τη νεολαία. Η γνώση αυτή είναι καταλύτης στην αύξηση της αντοχής των νέων κομμουνιστών, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί να δυναμώσει η ποιότητα και η έκταση των δεσμών μας με τους νέους από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, να απαντιέται η επιρροή της αστικής ιδεολογίας και του οπορτουνισμού. Σε αυτόν τον άξονα, θέλουμε να βελτιώσουμε αποφασιστικά την εσωτερική ζωή των Οργανώσεών μας προκειμένου να γίνουν πιο ικανές στη διαμόρφωση και την εκπλήρωση των πολιτικών στόχων του Κόμματός μας.
Εμψυχο δυναμικό υπάρχει για να δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ΚΝίτικο δυναμικό απέκτησε πείρα στο πλευρό του Κόμματος. Νέοι σύντροφοι αναδείχθηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης, κόντρα στην εργοδοσία, εκεί όπου κρίνονται οι πρωτοπόροι. Εκατοντάδες ΚΝίτες μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της πάλης στην επιτυχημένη απεργία που πρόσφατα οργάνωσε το ΠΑΜΕ, στην προσπάθεια οικοδόμησης στους χώρους που δουλεύει, σπουδάζει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Αποκτήσαμε πλούσια πείρα από την αντιπαράθεση με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό στη μάχη για τον προσανατολισμό των αγώνων που αναπτύχθηκαν. Δώσαμε με επιτυχία την κόντρα για να μη μπει κουκούλα στο μαθητικό κίνημα, για να συγκροτηθεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και να ανοίξει ο δρόμος για να ξεπεραστεί η διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Εχουμε τη δυνατότητα να συγκεντρώσουμε δυνάμεις στους χώρους της κατάρτισης και μαθητείας που συγκεντρώνονται ακόμη περισσότεροι νέοι που προέρχονται από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες.
Εχουμε πια μεγαλύτερη πείρα ώστε να συμβάλλουμε στο βασικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την προετοιμασία των νέων κομμουνιστών, που θα ενταχθούν στις γραμμές του ΚΚΕ.
Η συλλογική πείρα που έχει συγκεντρωθεί είναι πολύτιμη. Η αξιοποίησή της στην προσυνεδριακή διαδικασία, μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της καθοδηγητικής μας δουλιάς, στη διαμόρφωση Οργανώσεων Βάσης που θα δρουν μαχητικά, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα στο πλευρό του Κόμματος.
 
Στη μάχη για τη μαζική
διακίνηση των Θέσεων
Με τη βοήθεια του Κόμματός μας, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανταπεξέλθουμε στο καθήκον της επιτυχίας του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Κάθε ΚΝίτης και ΚΝίτισσα μπορεί να δώσει ώθηση στην επιτυχία του Συνεδρίου, διακινώντας τις θέσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, στους χιλιάδες νέους που βρέθηκαν δίπλα σε μας και στο Κόμμα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Καλούμε κάθε νέο που συναντηθήκαμε και θα συναντηθούμε το επόμενο διάστημα να συμβάλλει με την προσωπική του γνώμη και τις παρατηρήσεις του στην πλούσια συζήτηση που θα ανοίξει, στον προσυνεδριακό διάλογο. Καλούμε όλα τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχία του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.
Ζήτω το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ!
Εμπρός στην αντεπίθεση, στο πλευρό του ΚΚΕ, για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό!
 
Θανάσης Τζίμας
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: