Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΙΝΔΙΑ: Νέο κύμα αστάθειας


Κύμα αστάθειας πυροδοτεί στην Ινδία η ανακοίνωση της κυβέρνησης για διάσπαση του κρατιδίου Αντρα Πραντές, με αιχμή του δόρατος την πόλη Χάιντεραμπαντ, που συγκεντρώνει τα συμφέροντα περισσότερων από 500 πολυεθνικών εταιρειών που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και προσφέροντας πακτωλό χρημάτων. Η μονομερής ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου κρατιδίου από την κυβέρνηση, χωρίς να λάβει υπόψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως οριστικής, πριν μερικές μέρες προκάλεσε αρχικά σειρά αντιδράσεων όσων δεν επιθυμούν τη διάσπαση του κρατιδίου, περισσότεροι από 100 τοπικοί βουλευτές παραιτήθηκαν, ενώ οι πολέμιοι της απόφασης απειλούσαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η κυβέρνηση ανασκεύασε πριν από μερικές μέρες, αναφέροντας ότι θα προχωρήσει στο διαμελισμό του κρατιδίου μετά από συζήτηση του θέματος και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πυροδοτώντας νέο κύμα κινητοποιήσεων από τους υπέρμαχους της δημιουργίας νέου κρατιδίου, στους οποίους συγκαταλέγονται και οι αποκαλούμενοι «μαοϊκοί αντάρτες», οι οποίοι ευθύνονται για σειρά δολοφονικές επιθέσεις και όχι μόνο, ιδιαίτερα εναντίον στελεχών του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και προοδευτικών ανθρώπων, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται πλέον ως περισσότερο εγκληματική παρά πολιτική οργάνωση. Η συστράτευσή τους με τους οπαδούς του διαμελισμού του Αντρα Πραντές, στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης έδωσε στην κυβέρνηση το άλλοθι για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την αποστολή περισσότερων από 100.000 δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.
Σοβαρά ερωτηματικά τίθενται σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να ανακινήσει το ζήτημα της διάσπασης του κρατιδίου του Αντρα Πραντές, που χρονολογείται από το 1969 και την ανάδειξη σε μήλον της έριδος της πόλης Χάιντεραμπαντ, που αποτελεί το βιομηχανικό και οικονομικό κέντρο του κρατιδίου. Στην επίμαχη πόλη ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι βρίσκονται τα εργοστάσια εταιρειών όπως οι «Microsoft», «Google», IBM, «Motorola», «Dell», «Hyundai» και άλλες, και αποτελούν τη βασική αιτία της διαμάχης που έχει ξεσπάσει.
Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση ως τη μοναδική υπεύθυνη για την κατάσταση στο Αντρα Πραντές εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις. Χαρακτηρίζει απόλυτα λανθασμένους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κόμματος του Κογκρέσου στο Αντρα Πραντές και απαιτεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της ειρήνης στην περιοχή. Καταγγέλλει ακόμα την κυβέρνηση ότι ενώ υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως.
Κλείνοντας, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών ηγετών του κρατιδίου, καθώς και την καταστροφή ιδιοκτησιών και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να εργαστούν για την αποκατάσταση της ομαλότητας, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση για διάσπαση προκάλεσε σειρά αντίστοιχων διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα.



Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: