Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ- Γιορτές χωρίς καν τα πενιχρά επιδόματα


Χωρίς καν τα επιδόματα πείνας που παίρνουν απ' το κράτος φαίνεται ότι θα κάνουν γιορτές τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) σε μια σειρά νομούς της χώρας, αφού δεν έχουν καταβληθεί τα επιδόματα για το τελευταίο δίμηνο του 2009.
Τα επιδόματα που παίρνουν οι ανάπηροι κυμαίνονται περίπου από 280 έως 450 ευρώ για τις πολύ βαριές περιπτώσεις, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρίες. Ομως, σε περιοχές όπως η Κόρινθος δεν έχουν καταβληθεί ακόμα και αυτά τα πενιχρά επιδόματα. Η νομαρχία ενημερώνει ότι ...δεν ευθύνεται, αφού ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα, στην Πάτρα,οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το τελευταίο δίμηνο του 2009, αν και η Νομαρχία διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα καταβληθούν άμεσα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, τα τελευταία χρόνια η Νομαρχία προκαταβάλλει το Δεκέμβρη το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη, όμως και εκεί τα επιδόματα δεν έχουν καταβληθεί.
Την ίδια ώρα, στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καταγγέλλουν τη γενικότερη πολιτική περικοπής των κοινωνικών παροχών. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση νέου που πάσχει από βαριά νοητική καθυστέρηση. Ο νέος έχασε πριν μερικά χρόνια τον πατέρα του και πρόσφατα και τη μητέρα του. Μετά το θάνατο της μητέρας, μέρος της σύνταξης έπαιρνε το ανάπηρο παιδί. Ομως, πρόσφατα η αδερφή του ΑμΕΑ, που έχει αναλάβει τη φροντίδα του, ενημερώθηκε απ' τη Νομαρχία Αθηνών και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση της Αγίας Παρασκευής, ότι πρέπει να κάνει αίτηση για να σταματήσει ο αδερφός της να παίρνει το επίδομα της Πρόνοιας. Και αυτό γιατί όταν γίνεται μεταβίβαση της σύνταξης, αν υπερβαίνει το ποσό των 330 ευρώ, κόβεται το επίδομα της Πρόνοιας.
Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: