Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΧΙΛΗ «Συμφωνία» στήριξης του Εντουάρδο Φρέι



Σε συμφωνία κατέληξαν η συμμαχία Juntos Podemos Mas «Μαζί μπορούμε περισσότερα» (συμπεριλαμβάνει το ΚΚ Χιλής, το Ουμανιστικό Κόμμα, τη Χριστιανική Αριστερά, κ.ά.) και το επιτελείο του υποψήφιου του συνασπισμού «Συμφωνία των Κομμάτων για τη Δημοκρατία» (συμμαχία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και άλλων δυνάμεων), του πρώην Προέδρου Εντουάρδο Φρέι, με αντικείμενο την υποστήριξή του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 17 του Γενάρη.
Η συμφωνία προβλέπει τα εξής 12 σημεία: Προώθηση νέου Συντάγματος, ισχυροποίηση της βιομηχανίας χαλκού CODELCO που θα πρέπει να παραμείνει δημόσια, εξασφάλιση του δημόσιου και ποιοτικού χαρακτήρα της Παιδείας, βελτίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ισχυροποίηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανάκληση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, εκδημοκρατισμός των ΜΜΕ, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κοινωνική δικαιοσύνη και εξάλειψη των διακρίσεων, σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών, μεγαλύτερη προστασία από τα οικονομικά εγκλήματα και τέλος η χώρα να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία ώστε να είναι η περιοχή, μια περιοχή ειρήνης.
Ανακοινώνοντας τη συμφωνία ο Πρόεδρος του ΚΚ Χιλής, Γκιγιέρμο Τεγιέρ (και εκλεγμένος βουλευτής), σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει συσπείρωση για να αποτραπεί η άνοδος στην εξουσία του αντιδραστικού Πινιέρα, αλλά σημείωσε ότι ως κόμμα και ως συμμαχία «είναι ξεκάθαρο και έχουμε συνείδηση πως μια κυβέρνηση του Εντουάρντο Φρέι δεν είναι μια κυβέρνηση στην οποία θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε».
Από την πλευρά της «Συμφωνίας» η επικεφαλής του επιτελείου, Φρέι Καρολίνα Τοά, σημείωσε ότι η συμφωνία που καταλήχθηκε συμβάλλει στο «να υπάρξει μια δημοκρατική και προοδευτική πορεία για τη Χιλή». Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο στις 13 του Δεκέμβρη ο υποψήφιος της δεξιάς, Σεμπαστιάν Πινιέρα, απέσπασε το 44,23% των ψήφων έναντι του 29,5% του Φρέι. Για να εκλεγεί όμως ο Πινιέρα πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον το 1/3 των ψηφοφόρων που υποστήριξαν τον ανεξάρτητο αλλά προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μάρκο Ενρίκες Ομινάμι, που απέσπασε το 20% των ψήφων. Ο ίδιος ο Ομινάμι δήλωσε ότι «δεν υποστηρίζει κανέναν» και ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά το δοκούν... Ας σημειωθεί ότι το ΚΚ Χιλής κατόρθωσε να εκλέξει για πρώτη φορά μετά από 39 χρόνια τρεις βουλευτές.
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: