Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Αλ. Τσίπρας: Η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε κοινωνική οπισθοδρόμηση



Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν οδηγεί σε αναδιανομή και ανάκαμψη αλλά σε κοινωνική οπισθοδρομή, τόνισε στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιλέγοντας συμβολικά να κλείσει την τοποθέτησή του χρησιμοποιώντας τα λόγια του προέδρου Ρούζβελτ από ομιλία του στο Κογκρέσο πριν από 55 χρόνια:
"Το δικαίωμα σε μία χρήσιμη και αποδοτική εργασία στις βιομηχανίες ή στα μαγαζιά ή στα αγροκτήματα ή στα ορυχεία της χώρας
Το δικαίωμα να έχει κανείς εισοδήματα αρκετά ώστε να του εξασφαλίζουν επαρκή, τροφή, ένδυση, αναψυχή.
Το δικαίωμα σε κάθε αγρότη να πουλά τα προϊόντα του σε μία τιμή η οποία θα δίνει σε αυτόν και στην οικογένειά του ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής
Το δικαίωμα κάθε επιχειρηματία, μικρού ή μεγάλου, να εμπορεύεται σε μία ατμόσφαιρα ελευθερίας χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό και επικυριάρχηση από τα εγχώρια ή διεθνή μονοπώλια
Το δικαίωμα κάθε οικογένειας σε ένα αξιοπρεπές σπίτι
Το δικαίωμα σε επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την ευκαιρία να επιτυγχάνει και να χαίρει καλής υγείας
Το δικαίωμα σε επαρκή προστασία από τους οικονομικούς φόβους που φέρει το γήρας, η ασθένεια, το ατύχημα και η ανεργία
Το δικαίωμα σε μία καλή εκπαίδευση
Όλα αυτά τα δικαιώματα συλλαβίζουν την λέξη ασφάλεια".
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα περιελάμβανε κριτική σημείο προς σημείο απέναντι στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ιδίως στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, συνδυάζοντας, μάλιστα, τις προεκλογικές εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου με τις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζει, ενώ από το βήμα της βουλής παρουσίασε κωδικοποιημένα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση και την απάντηση της αριστεράς. Επανέλαβε την ανάγκη κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ κατάθεσε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκδοση ομολόγου.
Παρομοιάζοντας την κατάσταση της οικονομίας με την "εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη", υπογράμμισε ότι είναι απόρροια των στρατηγικών επιλογών που έχουν ακολουθήσει τα δύο μεγάλα κόμματα: "Για αυτό, τόσο το 2004 όσο και το 2009, οι κυβερνήσεις έφυγαν μέσα σε μια γενική κατακραυγή και απαξίωση, επιχειρώντας κάθε μία να ρίξει το φταίξιμο στην προηγούμενη". Με αφορμή τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας περί ευδαιμονίας των Ελλήνων αλλά και τη σιωπή της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναρωτήθηκε σε ποιους αναφέρεται:
-Στους 800.000 άνεργους;
-Στους πάνω από 1.000.000 επισφαλώς εργαζόμενους;
-Στους εργαζόμενους με μέσο μισθό χίλια ευρώ που είναι κάτω του μισού σε σχέση με τον αντίστοιχο γερμανικό;
-Στους συνταξιούχους με μέση σύνταξη 600 ευρώ;
-Στο 22% των Ελλήνων που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας;
Σε αυτά τα ερωτήματα, πρόσθεσε και τα στοιχεία από τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 20% τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά και τη μείωση κατά 20% της αγροτικής παραγωγής. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, υπογράμμισε "όταν μιλάτε λοιπόν για ευδαιμονία να αναφέρεστε συγκεκριμένα σε αυτούς που και σήμερα αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να συμβάλουν για την έξοδο από την κρίση". Και εξήγησε ποιους εννοεί: "Είναι αυτοί που πηγαίνετε και τους μιλάτε σε ένα σωρό φόρουμ και εκδηλώσεις του επιχειρηματικού κόσμου και δεν τους ζητάτε απολύτως τίποτα, παρά μόνο τους ανακοινώνετε μέτρα για τη περικοπή των δημόσιων δαπανών".
Στο πλαίσιο αυτό έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα: "Αλήθεια ρωτήσατε καμιά φορά σε αυτά τα ακροατήρια, πόσοι έχουν βίλες στην Εκάλη και στο Καβούρι που ανήκουν σε off-shore εταιρείες; Και τα τέσσερα αυτοκίνητα τους σε άλλη off-shore εταιρεία; Και κότερο που λειτουργεί ως τουριστική επιχείρηση, που δυστυχώς δεν πάει καλά και επομένως δεν φορολογείται; Και βίλα στην εξοχή που έχει γίνει με άδεια του ΕΟΤ και επίσης δεν φορολογείται γιατί δεν έχει έσοδα;".
Δεν κάνω λαϊκισμό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ με αφορμή τα παραπάνω παραδείγματα, καθώς, όπως είπε, "το 30% της οικονομίας κινείται έτσι. Και κινείται μέσα από νόμιμα παραθυράκια που γενναιόδωρα έχουν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών". Μάλιστα, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή, σημείωσε ότι "γελάνε οι άνθρωποι αυτοί όταν τους μιλάτε για πάταξη της φοροδιαφυγής. Και βεβαίως αυτό που περιμένουν να ακούσουν από εσάς είναι ότι θα τους απαλλάξετε και από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, για να μην πιεστούν από την κρίση".
ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ-Παπαδόπουλος Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: