Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Τι προστατεύουν οι τράπεζες;

Δύο αστυνομικοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Τραυματίστηκαν από σφαίρες, ο ένας στον θώρακα και ο άλλος στο κεφάλι, κατά τη διάρκεια ληστείας τράπεζας στη Σαλαμίνα. Το τελευταίο διάστημα, οι τράπεζες έχουν καταφύγει σε σειρά μέτρων. Κάποια από αυτά είναι απλώς εξευτελιστικά για τους πελάτες, όπως η υποχρέωση να μην φοράς γυαλιά ηλίου μέσα στο κατάστημα, ή η είσοδος κατά μόνας μέσα από έναν μηχανισμό που ανοιγοκλείνει τις πόρτες. Το κυριότερο μέτρο όμως που έλαβαν οι τράπεζες είναι η χρονοκαθυστέρηση στα χρηματοκιβώτια, με τη λογική ότι κανένας ληστής δεν θα παραμείνει στο κατάστημα ένα τέταρτο περιμένοντας να ανοίξει το κουτί με τα λεφτά.

Τι πετυχαίνουν οι τράπεζες με τον τρόπο αυτό; Η ιδέα είναι ότι αποθαρρύνονται οι ληστείες και οι τράπεζες προστατεύουν τα χρήματά τους. Aυτή η προσδοκία δεν επιβεβαιώνεται όμως παρά μόνο κατά το ήμισυ. Απο τα στοιχεία που έδωσε προχθές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτει αύξηση του αριθμού των ληστειών κατά 41,9%, σχεδόν διπλασιασμός.

Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες διαχέουν το ρίσκο. Το τελευταίο διάστημα, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα τα μπαράζ ληστειών. Κι αυτή και τη διπλανή και την παραδιπλανή τράπεζα, μέχρι να βγεί το μεροκάματο του ληστή. Και αν τα "ψιλά" των τραπεζών δεν φτάνουν, σειρά έχει το βενζινάδικο δίπλα και, γιατί όχι, και το μίνι μάρκετ της γωνίας. Η πενιχρή λεία έχει μάλιστα οδηγήσει και στην καινοφανή πρακτική να ληστεύονται και οι πελάτες της τράπεζας, που συνήθως δεν έχουν πορτοφόλια με χρονοκαθυστέρηση. Αυτή η πρακτική προφανώς πολλαπλασιάζει τους κινδύνους αιματοχυσίας.

Πηγή:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: