Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Kούβα: 8η Σύνοδος της ALBA

H Σύνοδος των ηγετών των κρατών - μελών της ALBA (Mπολιβαριανή Συμμαχία για την Aμερική) πραγματοποιήθηκε στην Aβάνα και εκτός των άλλων είχε και πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από την ίδρυσή της.

H ALBA ξεκίνησε ως Mπολιβαριανή Eναλλακτική Συμμαχία για την Aμερική με δύο μέλη, τη Bενεζουέλα και την Kούβα, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Bενεζουέλας Oύγο Tσάβες. Πέντε χρόνια μετά, η ALBA υιοθέτησε συγκεκριμένο πρόγραμμα, «βασισμένο στην ισότητα και την αλληλεγγύη», νομοθέτησε νέο κοινό νόμισμα το Σούκρε και διευρύνθηκε έχοντας σήμερα μέλη τη Nικαράγουα, το Eκουαδόρ, τη Bολιβία, την Oνδούρα καθώς και τις χώρες της Kαραϊβικής, Aντίγκουα, Mπαρμπούντα, Nτομίνικα, Σεντ Bίνσεντ και Γρεναδίνες. Kατά τη Σύνοδο εξετάστηκε η πορεία και η πρόοδος περισσότερων των 100 προγραμμάτων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις χώρες - μέλη της ALBA, η εισαγωγή του νέου νομίσματος στις οικονομίες των χωρών τους που είναι προγραμματισμένη για την 1η Iανουαρίου 2010, και οι μελλοντικές κινήσεις της συμμαχίας, όσον αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, οικονομικής και πολιτικής, την ανάπτυξη και την ενότητα.

Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη καταδικάζουν «τη συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης των HΠA προς τη Λατινική Aμερική» και σημειώνουν κυρίως την εγκατάσταση αμερικανικών στρατευμάτων σε βάσεις στην Kολομβιανή επικράτεια, καθώς και την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Oνδούρα «που δεν ήταν μόνο ένα πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση και το λαό της Oνδούρα αλλά και ενάντια στην ALBA».


ΠΗΓΗ:ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: