Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από τον Προβόπουλο



Συνολική κριτική στην κυβέρνηση για τις οικονομικές της επιλογές άσκησαν με αφορμή και την αποκάλυψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον Γιώργο Παπανδρέου "να πάψει να κρύβεται πίσω από τον κ. Προβόπουλο και ν' αλλάξει ρότα, ακολουθώντας μια πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία, μια πολιτική δημόσιων επενδύσεων, μια πολιτική ασπίδας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή ότι, από τη στιγμή που είχαν ενημερωθεί από τον κ. Προβόπουλο για την κατάσταση της οικονομίας, "όλος ο καυγάς που γινόταν, γινόταν για τα μάτια του κόσμου. Και όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι είναι υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα".
Με όρους στον διάλογο
Εν τω μεταξύ μια σειρά από ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το έργο του Αχελώου, η σύνοδος της Κοπεγχάγης για το κλίμα, οι διαδηλώσεις για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το κείμενο του Δ. Βίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.
Σε σχέση με το ασφαλιστικό και τον διάλογο αποφασίστηκε ο ΣΥΝ αλλά και η "Αυτόνομη Παρέμβαση" να προσέλθουν στη συζήτηση θέτοντας, όμως, δυο προϋποθέσεις, την κατάργηση του νόμου Πετραλιά (αποτελεί άλλωστε προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ) και να μην προχωρήσει η μείωση των κονδυλίων για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.
Παράλληλα "ισχύει στο ακέραιο" η πρόσκληση σε debate που έχει απευθύνει ο Αλ. Τσίπρας προς τον Γ. Παπανδρέου. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει -επιτέλους- τις θέσεις της για το ασφαλιστικό, ενώ παίρνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία μετώπου των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να αντισταθούν στις αλλαγές που προωθεί το ΠΑΣΟΚ.
Ο Φώτης Κουβέλης κληθείς (Κανάλι 1 90,4) να σχολιάσει τη στάση των συνδικαλιστών του ΚΚΕ που απέτρεψαν την έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι την είδε με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο, λέγοντας ότι "όποιος θέλει να προσέλθει στον διάλογο να προσέλθει και όποιος δεν θέλει να μην προσέλθει. Από εκεί και πέρα όμως σε μία δημοκρατική κοινωνία κανείς δεν μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη ενός διαλόγου".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τους βασικούς άξονες των επιλογών της για το ασφαλιστικό. 


Πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: