Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα στην Παραγουάη !


Αντιδρούν πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της Δεξιάς στην Παραγουάη.

Το σχέδιο αποπομπής του προέδρου της Παραγουάης Φερνάντο Λούγκο υλοποιήθηκε μετά την απόφαση της Γερουσίας της χώρας τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας χτες. Ο λόγος της αποπομπής είναι η κατηγορία για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στην επαρχία Κουρουγκάτι, ανάμεσα στην αστυνομία και αγρότες, με αποτέλεσμα 17 νεκρούς.
Η υπόθεση αυτή, όπως καταγγέλλουν το Παραγουανό ΚΚ και λαϊκές οργανώσεις, στήθηκε από την αντιδραστική αντιπολίτευση (Φιλελεύθερο Κόμμα και «Κολοράδο») που ελέγχουν Βουλή και Γερουσία, με χρησιμοποίηση προβοκατόρικων στοιχείων.
Οι αγρότες διεκδικούν αναδιανομή γης, ένα πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες, σε μια χώρα που κυριαρχούν οι μεγαλοτσιφλικάδες.
Ο πρόεδρος Λούγκο (πρώην επίσκοπος) αποδέχθηκε την απόφαση και ζήτησε από τους οπαδούς του να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ωστόσο δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. Καθήκοντα προέδρου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φεδερίκο Φράνκο.
Πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, όπως και η Ενωση Νοτιοαμερικανικών Κρατών (UNASUR) χαρακτήρισαν τις εξελίξεις κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν μόνο τη νόμιμη κυβέρνηση του Φ. Λούγκο.

Πηγή : Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: