Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Το Κ.Κ.Ε ελπίδα και αποκούμπι του λαού.Επίκαιρο άρθρο του σημερινού Κυριακάτικου Ριζοσπάστη.


Ποια είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα;


  • Πρώτον, η καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που βαθαίνει, κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, πυροδοτώντας νέα αδιέξοδα στην αστική διαχείριση και σενάρια για μια «διαφορετική» ΕΕ, μικρότερη ή πολλών, διαφορετικών «ταχυτήτων». Η Σύνοδος Κορυφής, τη βδομάδα που έρχεται, θα επιβεβαιώσει ότι ο «άλλος αέρας» που πνέει στην ΕΕ είναι κοπανιστός για τους λαούς και ότι το «Σύμφωνο για την ανάπτυξη» που προωθείται, όχι μόνο δεν αναιρεί τη σκληρή λιτότητα, αλλά έρχεται να ενισχύσει το κεφάλαιο με νέα προνόμια και χρήμα, να το θωρακίσει πιο αποτελεσματικά απέναντι στα λαϊκά κινήματα.
  • Δεύτερον, η διακηρυγμένη θέση της συγκυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων να πολιτευτούν με στρατηγική το «πάση θυσία στο ευρώ και την ΕΕ». ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ διακηρύττουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν το σύνολο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπουν οι συμφωνίες με την τρόικα και ξεκαθαρίζουν ότι η όποια «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου θα διατηρήσει αυτούσιους τους στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται για «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και καλεί το λαό να δείξει ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για το λαό; Οτι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμα και οι ελάχιστες προσδοκίες που συνειδητά καλλιέργησαν προεκλογικά τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» για να του κλέψουν την ψήφο θα αποδειχτούν φρούδες. Οτι η πορεία των αντιλαϊκών μέτρων και περικοπών είναι μη αναστρέψιμη στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης, ανεξάρτητα από τις μανούβρες που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και στην Ελλάδα, για να διασκεδάσει την αντιλαϊκή αγανάκτηση. Σε τελική ανάλυση, το επόμενο διάστημα θα φανεί πιο καθαρά ότι η διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να είναι και υπέρ των μονοπωλίων και υπέρ του λαού.
Αρνητικό αποτέλεσμα για το λαό
Οπως εκτίμησε η ΚΕ του ΚΚΕ, το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιούνη ήταν αρνητικό για το λαό. Οι μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ, η αύξηση της ΝΔ, που την έφερε πρώτο κόμμα και βάση για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική λογική του και, τέλος, η σταθεροποίηση της εκλογικής δύναμης της φασιστικής «Χρυσής Αυγής» στοιχειοθετούν την εκτίμηση της ΚΕ. Μετά τις εκλογές, ο λαός και το κίνημα βρίσκονται αντικειμενικά σε χειρότερη θέση, αφού η κάλπη κατάπιε στην κυριολεξία τα όποια σκιρτήματα ριζοσπαστισμού καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Στις νέες συνθήκες, η ιστορική και σύγχρονη πείρα που διαθέτει το ΚΚΕ, η ικανότητα αντοχής και αγωνιστικής προσαρμογής του Κόμματος σε συνθήκες απότομης ανόδου αλλά και πισωγυρίσματος του εργατικού κινήματος, η ικανότητα να συνδυάζει τα άμεσα και γενικότερα αιτήματα, να ενοποιεί αγωνιστικές δυνάμεις σε ενιαίο πολιτικό στόχο, είναι πολύτιμα για το λαό, ο οποίος σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε νέα δεινά.
Δίπλα στα παραπάνω, η ελπίδα και η αγωνιστική ανάταση είναι θέμα και προσωπικής ευθύνης του καθένα και της καθεμιάς που ακολουθούν το δρόμο του ριζοσπαστισμού, έχουν αριστερή πολιτική σκέψη. Πριν απ' όλα, είναι ζήτημα ευθύνης της εργατικής τάξης.
Το ΚΚΕ σημειώνει στην πρώτη εκτίμηση της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιούνη: «Το ΚΚΕ θα παλέψει και θα επιδιώξει να συναντηθεί με τις ριζοσπαστικές εργατικές λαϊκές δυνάμεις, ώστε να μη χρεωθεί και να μην πληρώσει ο λαός την πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης που ετοιμάζεται να σχηματισθεί. Να μη χαθεί η ελπίδα, να αποκτήσει δύναμη ο λαός, να παρεμποδίσει νέα μέτρα, να παλέψει για παραχωρήσεις, να κατακτήσει τη δική του εξουσία. Στο επίκεντρο της προσοχής του είναι η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέες ηλικίες, οι γυναίκες.
Για να αντιμετωπιστεί το κύμα της απογοήτευσης από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να αποτραπεί να κυριαρχήσει ο φόβος και η απογοήτευση, να μη σταθεροποιηθεί ένα αντιδραστικό πολιτικό σκηνικό στο φόντο των κοινοβουλευτικών αυταπατών, σε συνθήκες εμβάθυνσης της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών».
Νέα καθήκοντα στη δράση
Με δεδομένα τα παραπάνω, το ΚΚΕ καθόρισε τα νέα καθήκοντα στη δράση για το αμέσως επόμενο διάστημα. Οπως αναφέρεται στην Απόφαση της ΚΕ:
α. «Θα δώσει τη μάχη μαζί με το λαό και τη νεολαία να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος, να μην υπάρξει ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν που ετοιμάζεται ίσως μετά τις αμερικανικές εκλογές». Η λυσσασμένη προσπάθεια του κεφαλαίου να βρει διέξοδο από την κρίση, οι ανταγωνισμοί που οξύνονται για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας, οι ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που οφείλονται και στην κρίση, πυροδοτούν την κατάσταση στην περιοχή μας. Συρία και Ιράν βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τα αντιλαϊκά καθεστώτα για να οργανώσουν επέμβαση. Οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία, γι' αυτό θα τηρήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους σε περίπτωση πολέμου. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λεονταρίζει αντιΝΑΤΟικά, αλλά δε δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στον πόλεμο, ενώ τάσσεται υπέρ των επεμβάσεων με την ομπρέλα του ΟΗΕ για «ανθρωπιστικούς» τάχα λόγους. Η στάση όλων απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δείχνει ότι την κρίσιμη ώρα θα δεχτούν να γίνει ο ελληνικός λαός θύτης και θύμα. Το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα με αντιιμπεριαλιστική στρατηγική, που παλεύει για αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, για να μη ματώσουν τα χέρια τους παιδιά του ελληνικού λαού, να μη βρουν οι ιμπεριαλιστές ορμητήριο στην Ελλάδα για τα βρώμικα σχέδιά τους.
β.«Το ΚΚΕ, με συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα καταθέτει και σχέδια νόμου και τροποποιήσεις για καίρια λαϊκά προβλήματα. Ανάμεσα στα πρώτα θα είναι η κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και όλων των σχετικών νόμων που πέρασαν από την προηγούμενη Βουλή στο μεσοδιάστημα». Ο λαός έχει πείρα. Το ΚΚΕ κατέθεσε και στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους δεκάδες σχέδια νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων, για την απαλλαγή των λαϊκών νοικοκυριών από δυσβάσταχτα χρέη, για την κατοχύρωση και βελτίωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για την προστασία των αποθεματικών των Ταμείων, για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και άλλα. Στο σύνολό τους, είτε απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής, με το αιτιολογικό ότι είναι ενάντια στην κοινοτική νομοθεσία και στα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας, είτε δεν μπήκαν καν σε συζήτηση. Στο νέο Κοινοβούλιο, που θα μοιάζει με κινούμενη άμμο, το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, το ξεσκέπασμα των άλλων δυνάμεων.
γ. «Αμεσα θα στηρίξει την οργάνωση του εργατικού κινήματος και των συμμάχων του για την αντιμετώπιση απολύτως επειγόντων προβλημάτων (...) Σε περίπτωση άναρχης πτώχευσης και νέας εσωτερικής υποτίμησης θα στηρίξει κάθε λαϊκή πρωτοβουλία, αλληλεγγύη και συσπείρωση που θα βοηθήσει το λαό να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ανάγκες του». Η στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το κράτος σε Υγεία και Πρόνοια, το πετσόκομμα στις κοινωνικές δαπάνες που θα συνεχιστεί, η παραπέρα αύξηση της ανεργίας, που δεν πρόκειται να ανακοπεί από κανένα «αναπτυξιακό σχέδιο» των αστικών κυβερνήσεων, θα μεγαλώσουν την ανέχεια της λαϊκής οικογένειας. Τα λαϊκά προβλήματα θα κορυφωθούν σε περίπτωση που η πλουτοκρατία σε Ελλάδα και ΕΕ επιλέξει την άναρχη χρεοκοπία. Το ΚΚΕ δε θα λυπηθεί δυνάμεις και θυσίες στην πάλη του λαού να επιβιώσει, να μην ηττηθεί.
δ. «Θα επιδιώξει τη λαϊκή συσπείρωση, ενόψει της απόφασης της ΕΕ που θα συνεδριάσει στις 28 - 29 του Ιούνη για να ξεκινήσει η συζήτηση για τις υπερεξουσίες της Κομισιόν». Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι η παραπέρα πολιτική και οικονομική ενοποίηση της ΕΕ είναι εργαλείο για καλύτερη διαχείριση της κρίσης σε βάρος των λαών. Νέα μέτρα και θυσίες περιμένουν τα λαϊκά στρώματα από μια πιο ισχυρή ΕΕ, που θα ενισχύσει την ανισομετρία αντί να την καταργήσει. Τα σχέδια για πιο «ενωμένη» Ευρώπη στην πραγματικότητα προετοιμάζουν το έδαφος για μια ΕΕ πολλών ταχυτήτων και θα συμβάλουν ώστε να κατανοηθεί καλύτερα από το λαό η αναγκαιότητα της αποδέσμευσης με λαϊκή εξουσία.
Να αλλάξουν οι συσχετισμοί
Δε χωράει καμιά αμφιβολία ότι η σημερινή στάθμη στην οργάνωση της εργατικής τάξης και η κυριαρχία του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι παράγοντες που μεγαλώνουν τις δυσκολίες για το κίνημα να αντιστοιχηθεί στις σύγχρονες ανάγκες και το μέγεθος της επίθεσης. Η ΚΕ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες να δράσουν άμεσα μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες, για να αλλάξει δραστικά ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων στα τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία και οργανώσεις, για να πάρουν ενεργητικό μέρος στα πρωτοβάθμια σωματεία τα εκατομμύρια εργαζόμενοι που έως τώρα δε μετέχουν.

Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης
Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: