Σύμφωνα με το περιοδικό «New Scientist», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητά ένα εργαλείο για να αντλεί πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα.
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του την 1 Ιούνη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από εταιρείες να δημιουργήσουν το λογισμικό που θα μπορεί να ανιχνεύει συγκεκριμένες λέξεις, πολιτική φρασεολογία καθώς και συμπεριφορές από χρήστες των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, του Facebook και του Τwitter. «Το εν λόγω λογισμικό θα πρέπει να μπορεί να αναλύει συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο σε τουλάχιστον επτά ξένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Κινεζικών κι Αραβικών», καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περίπου 1 δισ. χρήστες του Facebook σε παγκόσμια κλίμακα θα τεθούν κάτω από το άγρυπνο μάτι των αμερικάνικων υπηρεσιών. Το περιοδικό θυμίζει μάλιστα ότι παρόμοια έκκληση είχε κάνει πριν έξι μήνες και το FBI, που ζητούσε από εταιρείες του χώρου της πληροφορικής να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εργαλείου που θα «βελτίωνε τις τεχνικές συλλογής και διαμοιρασμού χρήσιμων "open source" χρήσιμων πληροφοριών». Η πρόσκληση, που αναρτήθηκε στις 19 Γενάρη σε ιστοσελίδα με ευκαιρίες εργασίας στον ομοσπονδιακό τομέα, γίνεται για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του Strategic Information and Operations Center (SIOC) (Κέντρο στρατηγικών πληροφοριών και λειτουργιών) με στόχο «να συγκεντρώνει άμεσα σημαντικές open source πληροφορίες και να εντοπίζει σημαντικά γεγονότα, περιστατικά και αναδυόμενες απειλές». Οι παραπάνω πληροφορίες είναι τουλάχιστον αποκαλυπτικές για τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούνται σε ρόλο ηλεκτρονικού χαφιέ, γεγονός που καθιστά τους χρήστες τέτοιων ιστοσελίδων, άρα και τον περίγυρό τους, «ανοιχτό βιβλίο» για τις διάφορες υπηρεσίες που συλλέγουν αβέρτα πληροφορίες. Το ΚΚΕ, που έγκαιρα ανέδειξε το θέμα, λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε σαν εχθρός της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Η επιβεβαίωση από τους πλέον αρμόδιους πρέπει να δώσει τροφή για σκέψη σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο, ιδιαίτερα σε μια εποχή που στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, στοχοποιούνται ολοένα και περισσότερο τα λαϊκά κινήματα ανά τον κόσμο.
Πηγή:www.rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου