Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής η αποπομπή του προέδρου της Παραγουάης από το Κογκρέσο της χώρας και η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις γείτονες χώρες ως «πραξικοπηματική».
Η Βραζιλία - ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Παραγουάης και η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής - ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της από την Ασουνσιόν για διαβουλεύσεις , τονίζοντας ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διαδικασία ολοκλήρωσης στην περιφέρεια.
Νωρίτερα και η κυβέρνηση της Αργεντινής είχε ανακοινώσει ότι αποσύρει άμεσα επ' αόριστον τον πρεσβευτή της από την Παραγουάη, κάνοντας λόγο για «διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης". Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ χαρακτήρισε την αποπομπή Λούγο, ένα χρόνο πριν ολοκληρώσει την 5ετή θητεία του, πραξικόπημα.
Οι ηγέτες της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Ισημερινού διεμήνυσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση και ότι θα ασκήσουν πιέσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Παραγουάη.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε ότι η περιφερειακή οργάνωση UNASUR θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει την κατάσταση στην Παραγουάη
Ο νέος πρόεδρος Φεντερίκο Φράνκο (φωτ), ζήτησε από τον προκάτοχό του να βοηθήσει να "αποσυμπιεστεί" η πίεση από τα άλλα κράτη της περιφέρειας και ότι θα προσπαθήσει να "μεταπείσει και να πείσει" την Αργεντινή ότι η διαδικασία αποπομπής του Λούγο έγινε με "νόμιμο" τρόπο.
Το Κογκρέσο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της αποπομπής του πρώην καθολικού ιερωμένου και λεγόμενου "επισκόπου των φτωχών", κρίνοντας ότι άσκησε "πλημμελώς" τα καθήκοντά του και δεν ήταν σε θέση να προασπίσει την κοινωνική ειρήνη.
Η Παραγουάη είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στη Λατινική Αμερική και έχει μακρά ιστορία πολιτικής αστάθειας και διακυβέρνησης από μια στρατιωτικά καθεστώτα.
Πηγή: www.real.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου