Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ -Αυλαία έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας.


Αριστερά η μικρή κόρη του Τσάβες και δεξιά ο αδελφός τους κατά την χτεσινή
εμφάνιση του Προέδρου της Βενεζουέλας


Ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του έξω από το εκλογικό του γραφείο στο Καράκας, στη μεγαλύτερη διαδήλωση υπέρ του αφότου διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας ανακοίνωσε προχτές και επισήμως την κατάθεση της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές της 7ης Οκτώβρη.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τόνισε ότι «είναι παρών» διαψεύδοντας τις φήμες που οργιάζουν ότι «είναι ζήτημα χρόνου» ο θάνατός του αλλά και τις προσδοκίες της αντιπολίτευσης, καθώς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ακόμη και με διαφορά 40%.

Ο πρόεδρος Τσάβες διεκδικεί την ανανέωση, για τρίτη φορά, της προεδρικής του θητείας, αν και πρόκειται για την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση που είναι υποψήφιος, καθώς η πρώτη του θητεία ήταν μόλις ένα χρόνο αφού πραγματοποιήθηκαν εκλογές μετά την αναθεώρηση του συντάγματος το 2000. Αναθεώρηση που τροποποίησε και τη διάρκεια της θητείας που πλέον είναι εξαετής. Παράλληλα, ο πρόεδρος Τσάβες «επιβίωσε» του πραξικοπήματος της 11ης Απριλίου 2002, εξαιτίας της άμεσης λαϊκής κινητοποίησης. Χαρακτηριστικό επίσης της πορείας, που θέλει να ακολουθήσει ο Τσάβες είναι το άνοιγμα προς τη «μεσαία τάξη κατώτερη και ανώτερη» που εξήγγειλε, καθώς -όπως είπε- «το σχέδιό του περιλαμβάνει και αυτή». Με αυτήν την κίνηση είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια συγκερασμού συμφερόντων χωρίς να γίνεται η σύγκρουση με το κεφάλαιο ώστε να βαθύνει η διαδικασία αλλαγών που έχουν γίνει. Το ΚΚ Βενεζουέλας στηρίζει τον Τσάβες και παράλληλα προωθεί το συντονισμό των επαναστατικών δυνάμεων ώστε να προχωρήσει παραπέρα η διαδικασία αλλαγών στην προοπτική της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και το σοσιαλισμό.
Η αντιπολίτευση κατέρχεται στις εκλογές ενωμένη για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, με έναν υποψήφιο, τον Ενρίκε Καπρίλες. Ο 39χρονος Καπρίλες, τον οποίο επέλεξαν περίπου 30 κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης ώστε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Τσάβες, κατέθεσε νωρίτερα το πρωί της ίδιας μέρας την υποψηφιότητά του στις εκλογικές Αρχές.

ΠΗΓΗ-ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: