Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Χιλιάδες κατά Πούτιν σε ογκώδη διαδήλωση στη Μόσχα



Εκατό χιλιάδες Μοσχοβίτες πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας διαδηλώνοντας κατά της ηγεμονικής εξουσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εναλλάσσεται τα τελευταία 12 χρόνια διαδοχικά από την προεδρία στην πρωθυπουργία και αντίστροφα...
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε παρά την προχθεσινή επιχείρηση εκφοβισμού της αστυνομίας κατά ηγετών και ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, με εφόδους στα σπίτια τους στη Μόσχα και με επίδοση κλήσεων για απολογία στον ανακριτή που ερευνά τα επεισόδια κατά την ημέρα ορκωμοσίας του Πούτιν.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αντέδρασε έντονα στο κίνημα αμφισβήτησης της εξουσίας του λέγοντας πως δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η χώρα από κοινωνικές ταραχές. "Κάθε τι που αποδυναμώνει τη χώρα και διχάζει την κοινωνία είναι απαράδεκτο για εμάς. Κάθε απόφαση ή μέτρο που οδηγεί σε κοινωνικές ταραχές με αντίκτυπο στην οικονομία είναι απαράδεκτο" τόνισε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 12ης Ιουνίου, της επετείου “ανεξαρτησίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.
"Για μια τεράστια πολυεθνοτική χώρα, όπως είναι η Ρωσία, η βασική αρχή είναι μια σταδιακή και εξελικτική ανάπτυξη" υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 18.000 κατά τους ισχυρισμούς της αστυνομίας, διαδήλωσαν στο κέντρο της Μόσχας κατά του Πούτιν, αψηφώντας τη σκλήρυνση της στάσης του απέναντι σε οποιονδήποτε στέκεται εμπόδιο στην εξουσία του.

“Ο Πούτιν στη φυλακή”...

Με συνθήματα όπως "Η Ρωσία θα απελευθερωθεί", "Ο Πούτιν στη φυλακή" και "Όλη η εξουσία στον λαό", οι διαδηλωτές αγνόησαν το κλίμα εκφοβισμού που συντηρούν οι αρχές και γέμισαν ασφυκτικά τις λεωφόρους γύρω από το κέντρο της Μόσχας.
"Οι αρχές φοβούνται και διαπράττουν ένα λάθος. Οι ενέργειες αντιποίνων προκαλούν μεγαλύτερη αγανάκτηση στον λαό και τον κάνουν να κατεβαίνει στους δρόμους. Κοιτάξτε πόσοι είναι σήμερα εδώ! Μετά τις χθεσινές έρευνες, ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους" είπε ο Σεργκέι Ουνταλτσόφ επικεφαλής του Αριστερού Μετώπου, μιας από τις βασικές οργανώσεις της ρωσικής αντιπολίτευσης.
Τουλάχιστον 12.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης -αστυνομικοί, μονάδες καταστολής και δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών- είχαν αναπτυχθεί στο κέντρο της Μόσχας, όπου επιχειρήσεις και καταστήματα δεν λειτουργούσαν λόγω της αργίας της εθνικής επετείου.
Αστυνομικοί και οχήματα των δυνάμεων της τάξης έλαβαν θέσεις από το πρωί στο κέντρο της πόλης, ενώ πολλοί δρόμοι έκλεισαν για την κυκλοφορία με απορριμματοφόρα του δήμου που ανέλαβαν “ρόλο” οδοφραγμάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Τη δυσφορία τους για το στυλ εξουσίας του Πούτιν εξέφρασαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες στιγματίζοντας τις έρευνες της αστυνομίας σε σπίτια πολιτικών ακτιβιστών.
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε επίσης το νόμο που επικύρωσε την Παρασκευή ο Πούτιν, ο οποίος αυξάνει σημαντικά τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων.

ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: