Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ: Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι προεδρικές εκλογές του 2013 μπορούν να δώσουν στη χώρα και το λαό μας νέες θετικές προοπτικές.


Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατά τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) της συνεδρία ασχολήθηκε με το θέμα των προεδρικών εκλογών του 2013. 

Η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε στη βάση εισηγητικής ομιλίας του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού.

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ επικρότησε ομόφωνα τις έως τώρα ενέργειες της Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου αναφορικά με το θέμα των Προεδρικών εκλογών.

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι η σπουδή ορισμένων δυνάμεων και προσώπων να οδηγήσουν με τις αποφάσεις τους σε πρόωρη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο είναι λάθος. Αυτό το λάθος ζημιώνει τις όποιες προσπάθειες και περιορίζει τις όποιες δυνατότητες για συναινετική προσέγγιση των μεγάλων προβλημάτων και προκλήσεων, που ως Κύπρος έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η ευθύνη βαρύνει κυρίως την ηγεσία του ΔΗΣΥ, που προφανώς ιεραρχεί πάνω από τα προβλήματα του τόπου την φιλοδοξία της να αναρριχηθεί στην προεδρία της Δημοκρατίας. 

Οι Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 αποκτούν εξαιρετική σημασία για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού, γιατί θα διεξαχθούν σε πολύ κρίσιμο περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού εξακολουθεί να ταλανίζει την ανθρωπότητα. Με αφορμή την κρίση οι εργαζόμενοι, τα δικαιώματα και το βιοτικό τους επίπεδο δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από το μεγάλο κεφάλαιο και τους εκφραστές του. Με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τον ιμπεριαλισμό και την επιθετική του πολιτική, που εν πολλοίς γεννά την τρομοκρατία, την οποία με τη σειρά του εκμεταλλεύεται ο ιμπεριαλισμός, επιδεινώνεται η πολιτική αστάθεια στον πλανήτη. Συσσωρεύονται κίνδυνοι για ευρύτερες συρράξεις. Παρατηρείται επίσης το επικίνδυνο και ανησυχητικό φαινόμενο της ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων. 

Στην Κύπρο λόγω της τουρκικής στάσης οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού οδηγούνται σε αδιέξοδο. Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις απειλές. Λόγω της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία ο αντίχτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη χώρα μας γίνεται ιδιαίτερα αισθητός. Οι ίδιες οι Τράπεζες και η Εποπτική Αρχή φέρουν τεράστιες ευθύνες για τις αρνητικές και ενδεχομένως επικίνδυνες εξελίξεις. Από την άλλη, οι ενθαρρυντικές διαπιστώσεις για τον υποθαλάσσιο πλούτο που διαθέτει η Κύπρος, μπορεί να επιφέρουν ριζικές αλλαγές προς το καλύτερο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχίσει να υπάρχει, όπως γίνεται σήμερα, σοβαρή και υπεύθυνη διαχείριση του θέματος. Στο εσωτερικό μέτωπο η μικροκομματική εκμετάλλευση των δυσκολιών και η ισοπεδωτική κριτική από πλευράς των δυνάμεων της αντιπολίτευσης υπονομεύουν τις όποιες προσπάθειες επικράτησης κλίματος που να επιτρέπει τη συλλογική και τη συναινετική αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων.

Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι προεδρικές εκλογές του 2013 μπορούν να δώσουν στη χώρα και το λαό μας νέες θετικές προοπτικές. Η πενταετία διακυβέρνησης της Κύπρου από τον Δημήτρη Χριστόφια και τη κυβέρνηση, με το εξαιρετικό έργο που έχει επιτελέσει σε όλους τους τομείς, συνιστά τη στέρεη βάση και το εφαλτήριο για μια καινούργια ελπιδοφόρα πορεία. 

Στόχος και προτεραιότητα μας σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι να συνεχιστεί η πορεία της Κύπρου προς το μέλλον και να ενισχυθεί η προοπτική της. Να δημιουργηθούν συνθήκες και δεδομένα που θα οδηγήσουν σε επίλυση του κυπριακού και θα επιτρέψουν επιτυχή αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που τίθενται ενώπιον του κυπριακού λαού. 


Το πολιτικό σύστημα της Κύπρου, το ισοζύγιο των πολιτικών δυνάμεων και προπάντων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος με κύριο το Κυπριακό, επιβάλλουν την συνεργασία δυνάμεων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διακυβέρνηση της χώρας. Το ΑΚΕΛ, έχοντας μια μακρά παράδοση στην πολιτική συνεργασιών, οι οποίες παρά τα κατά καιρούς προβλήματα που παρουσίασαν, ωφέλησαν την Κύπρο και το λαό μας, παραμένει συνεπές σ’ αυτή την πολιτική. Το Κόμμα μας θα εργαστεί με στόχο να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία πολιτικών δυνάμεων ενόψει των προεδρικών εκλογών. 

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι για να υπάρξει συνεργασία θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο αρχών που να διέπει αυτή τη συνεργασία και το οποίο να περιλαμβάνει το Κυπριακό και τα βασικά θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα πλαίσιο θέσεων στη βάση του οποίου έχουμε απευθυνθεί προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην του Συναγερμού - που έχει ήδη εξαγγείλει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη - για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας. Προσερχόμαστε στο διάλογο με πολιτική βούληση, θετική διάθεση και σεβασμό προς κάθε πολιτική δύναμη για να υπάρξει θετική κατάληξη. 

Πέραν από το πλαίσιο αρχών θα πρέπει επίσης να συζητηθούν και να συμφωνηθούν οι τρόποι συνεργασίας και συντονισμού των δυνάμεων που θα στηρίξουν ενδεχομένως τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί το φαινόμενο ορισμένες δυνάμεις να συμμετέχουν στην κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να ασκούν αντιπολίτευση, πολλές φορές πιο σκληρή και από τα κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. 
Τέλος, θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος που θα στηριχθεί από την πιθανή συνεργασία. Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει το θέμα του υποψηφίου χωρίς προαποφάσεις και χωρίς προαποκλεισμούς. 


Πιστεύουμε ότι οι συζητήσεις για το πλαίσιο συνεργασίας, τους τρόπους συντονισμού και τον υποψήφιο δεν θα πρέπει να παρατραβήξουν στο χρόνο. Όλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό χωρίς κωλυσιεργία. 

Η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι ανεξαρτήτως από την τροπή και την κατάληξη που θα έχουν οι προσπάθειες για συνεργασία, το ΑΚΕΛ θα υπερασπιστεί με σθένος τις αρχές και τις θέσεις του Κόμματος, την πενταετία Χριστόφια, τον ίδιο τον Πρόεδρο, τις επιλογές και την πολιτική της πενταετίας σε όλους τους τομείς. Και τούτο γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι σ’ αυτά τα χρόνια λήφθηκαν σωστές αποφάσεις, ακολουθήθηκαν σωστές πολιτικές, έγιναν ριζοσπαστικές τομές και έχει παραχθεί πολύ σημαντικό έργο προς όφελος της Κύπρου, του λαού μας και των εργαζομένων. 

Υπό το φως του διαλόγου με τα άλλα κόμματα η Ολομέλεια της Κ.Ε. θα συνέλθει ξανά, θα διεξαχθεί διάλογος με τη βάση του Κόμματος και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί από την Κεντρική Επιτροπή συγκεκριμένη πρόταση η οποία και θα τεθεί ενώπιον έκτατου συνεδρίου του Κόμματος για τελεσίδικες αποφάσεις. 
Το ΑΚΕΛ όπως πάντα θα πάρει τις αποφάσεις του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, του λαού μας και των εργαζομένων. 

Πηγή: ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: