Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ.Μαζικές ανατιμήσεις από 1η Σεπτέμβρη.



Στο 23% (από 13%) η εστίαση, εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά κ.ά.
Από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνουν σε εφαρμογή οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ (23% από 13%) σε μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, όπως στον κλάδο της εστίασης στο ταβερνάκι και το σουβλατζίδιο της γειτονιάς, σε εμφιαλωμένα νερά αναψυκτικά, χυμούς ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης σε μια εξέλιξη που δυναμιτίζει παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να εξαϋλώσει και τους ήδη ισχνούς τζίρους στα μικρομάγαζα, ενώ με το άλλο χέρι δίνει νέες προκλητικές εξαιρέσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που παίρνουν πρόσθετα μπόνους σε βάρος της μεγάλης μάζας των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών.
Οι νέες ανατιμήσεις θα ισχύσουν από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τις αλλεπάλληλες διευκρινιστικές εγκυκλίους από το υπουργείο Οικονομικών μετά και τις εξαιρέσεις που έδωσαν στη συνέχεια:

  • Στο 23% ανεβαίνει η εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια κ.ά.), καθώς επίσης και τα έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται σε «πακέτο» στο σπίτι. Η αναβάθμιση της φορο-ληστείας αφορά σε ολόκληρη τη γκάμα των προσφερόμενων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων. Στο 13% δηλαδή στα προηγούμενα επίπεδα που τα ανατίμησαν παραμένουν τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες κ.ά. Η κυβερνητική εγκύκλιος επισημαίνει ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν το καθιστά «τυποποιημένο», κατά συνέπεια υπάγεται στο ψηλό συντελεστή (23%).
  • Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν τα κυλικεία των σχολείων, εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επίσης και το ψωμί (ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης). Τα είδη αυτά παραμένουν στο 13%, στο επίπεδο δηλαδή που τα ανέβασαν με τις αμέσως προηγούμενες αποφάσεις τους.
  • Για την ενίσχυση των μεγαλοξενοδόχων ο ΦΠΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες στέγασης παραμένει στο 6,5%, ισχύει δηλαδή ο λεγόμενος υπερμειωμένος συντελεστής. Εκπτώσεις και προκλητικές εξαιρέσεις παρέχονται στους τους μεγαλοξενοδόχους, τους λεγόμενους tours operators του εξωτερικού και τους εδώ συνεργάτες τους, αυτούς που παραλαμβάνουν την πελατεία με τα «βραχιολάκια», που τους πουλούν σε «πακέτο» τις κάθε είδους παρεχόμενες «υπηρεσίες», από τη στέγαση και τη διατροφή μέχρι και οτιδήποτε άλλο. Για τις τουριστικές υπηρεσίες σε πακέτο («all inclusive) το συντριπτικά μεγάλο κομμάτι της «ενιαίας τιμής», συγκεκριμένα το 70% πηγαίνει στο «χαμηλό συντελεστή».
  • Στο 23% μετατάσσονται τα αεριούχα νερά, έτοιμα ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), χυμοί φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης και το είδος του καταστήματος λιανικής. Στο 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.
Πέρα και από το ΦΠΑ, οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν και την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Πάνω στον αυξημένο ειδικό φόρο προσθέτουν και το ΦΠΑ (ακόμη 23%). Μόνο από τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση (χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων) φέρνουν ανατιμήσεις ύψους 6 λεπτών στο λίτρο ή 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: