Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Κινηματογραφικές μεταφορές της τραγωδίας.


Ειρήνη Παππά και Αλέκα Κατσέλη στην «Ηλέκτρα» του Μιχ. Κακογιάννη
Στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας (2-7/9), θα προβληθούν στηνΤαινιοθήκη της Ελλάδοςκλασικές μεταφορές της τραγωδίας τόσο στην κινηματογραφική όσο και την τηλεοπτική οθόνη Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Οι κινηματογραφικές ταινίες θα προβληθούν στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» και οι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις στη χειμερινή αίθουσα.
Πρόκειται για οκτώ ελληνικές και ξένες ταινίες, οι οποίες είναι βασισμένες ή εμπνευσμένες από αρχαία ελληνικά έργα και γυρίστηκαν από το 1961 μέχρι το 1988. Ξεκινώντας από την «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα (1961), που επικρίθηκε αρχικά στην Ελλάδα αλλά διακρίθηκε στο εξωτερικό, περνάμε στη μεταφορά του μύθου της«Φαίδρας» (1961) από τον Ντασσέν με την Μελίνα Μερκούρη και την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη (1962) με την Ειρήνη Παππά, μια ταινία που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Στην«Κραυγή Γυναικών» (1978) του Ντασσέν συναντάμε και πάλι την Μελίνα Μερκούρη, που εδώ συνδιαλέγεται με την Ελεν Μπέρστιν.
Τα «Κορίτσια» (1968) της Σουηδής Μάι Ζέτερλινγκ (Mai Zetterling) βασίζονται στη «Λυσιστράτη», ενώ πρωταγωνιστούν οι αγαπημένες ηθοποιοί του Μπέργκμαν. Η συγκεκριμένη ταινία θα προβληθεί στην υψηλότερη ψηφιακή ανάλυση 2Κ σε συνεργασία με τη Europe's Finest, την πρώτη διακρατική υπηρεσία «Cinema OnDemand» για ψηφιακή κινηματογραφική διανομή σε ευρωπαϊκούς κινηματογράφους.
Σε διαφορετικό στιλ, το ντοκιμαντέρ «Σημειώσεις για μια Αφρικανική Ορέστεια» (1970) του Παζολίνι καταπιάνεται με την ιδέα του σκηνοθέτη για μια κινηματογραφική μεταφορά της Ορέστειας τοποθετημένη στην Αφρική της δεκαετίας του '60. «Για την Ηλέκτρα» (1974) και η μεταφορά του Μίκλος Γιάντσο (Miklos Jancso) και η «Μήδεια» που σκηνοθέτησε το 1988 ο Λαρς φον Τρίερ με βάση ένα σενάριο - διασκευή του Καρλ Ντράγιερ.
Οι μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις που θα προβληθούν είναι: «Αγαμέμνων», του Αισχύλου, σκηνοθεσία Peter Stein. «Ορέστεια», του Αισχύλου, σκηνοθεσία Michael Talheimer, Deutsches Theater Berlin. «Αχαρνής», του Αριστοφάνη, σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, «Θέατρο Τέχνης». «Ηλέκτρα», του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Antoine Vitez. «Μήδεια», του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Yuko Ninagawa, Θέατρο «Τόχο». «Βάκχες», του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Klaus Michael Grueber (Berlin, 1974).

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: