Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τέσσερα χρόνια από το ολοκαύτωμα της Ηλείας.Tο βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «80 ώρες σε πύρινο κλοιό - Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας»



    Στις 24 Αυγούστου 2011 συμπληρώνονται 4 χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Νομό Ηλείας, που συγκλόνισαν όλο τον ελληνικό λαό και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
    Στο χρονικό και τις διαστάσεις της πρωτοφανούς τραγωδίας αναφέρεται το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη «80 ώρες σε πύρινο κλοιό - Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας»,που κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής».
    Καταγόμενος από τη Μίνθη του Δήμου Ζαχάρως, ο συγγραφέας έζησε την πολυδιάστατη καταστροφή της περιοχής από την πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου 2007.
    Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αναδύονται συγκλονιστικές εικόνες τραγωδίας, αλλά και ηρωικής δράσης των πολιτών για τη σωτηρία των χωριών, των περιουσιών και των ίδιων των ζωών τους.
    Γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του:
    «Έζησα από κοντά τον 'πυρινο πόλεμο' της Ηλείας. Βρέθηκα στον Καϊάφα και στη Ζαχάρω από την πρώτη μέρα της πολυδιάστατης καταστροφής, τη μαύρη Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007. Την επόμενη έκανα ένα οδοιπορικό από τη Ζαχάρω προς το δημοτικό διαμέρισμα της Μίνθης, που είναι η γενέτειρά μου. Είδα τις φλόγες να ζώνουν και τον Πύργο, να καίγεται ακόμα και το στολίδι του νομού μας και μακάρι της Ελλάδας, η Αρχαία Ολυμπία».
    «Παρότι μικρό σε μέγεθος -λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κώστας Βλάμης- το βιβλίο είναι γεμάτο και πλούσιο σε περιεχόμενο. Η ονομαστική αναφορά του συγγραφέα στα θύματα της πύρινης λαίλαπας, στις σελίδες 83-86, είναι οι μαρμάρινες στήλες -το Ηρώον- που έστησε για εκείνους. Πρέπει να είναι μεγάλη η ανακούφιση των συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα, γιατί, εκτός των άλλων, ο Πάνος Τριγάζης, καταγράφει πλείστες αλήθειες, που κι εκείνοι περιμένουν κάποτε να ακούσουν από την επίσημη Πολιτεία. Περιμένουν να ακούσουν τη συγγνώμη της για τα λάθη και τις παραλείψεις της. Περιμένουν να δουν τον τόπο τους να ξαναγεννιέται».

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: