Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών στη λιβυκή πρωτεύουσα.Στους δρόμους της Τρίπολης ένοπλοι αντικαθεστωτικοί.



Στους δρόμους της Τρίπολης εθεάθησαν, σύμφωνα με δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, ένοπλοι αντικαθεστωτικοί και από τις 23.00 (ώρα Ελλάδος) ακούγονται εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σε διάφορες συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας, ακόμα και στο κέντρο της πόλης.
Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης Μούσα Ιμπραχίμ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένοπλοι εισέβαλαν στην Τρίπολη, όμως όπως ισχυρίστηκε, αντιμετωπίστηκαν και η πόλη είναι ασφαλής.
Oι εισβολείς νικήθηκαν, ο Μουαμάρ Καντάφι παραμένει ο ηγέτης της Λιβύης, διεμήνυσε και υποστήριξε ότι μεταξύ των εξεγερμένων που συνελήφθησαν, βρίσκονται Αλγερινοί, Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα χέρια των εξεγερμένων έπεσε το προάστιο της Τατζούρα, στα ανατολικά της Τρίπολης, όπου νωρίτερα κάτοικοι δήλωσαν ότι διεξάγονται σκληρές μάχες. Ωστόσο, Λίβυος αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν συγκρούσεις.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, κάτοικοι της Τρίπολης έλαβαν ένα μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα που τους καλεί να «βγουν στους δρόμους και να εξοντώσουν τους ένοπλους πράκτορες».
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση του Καντάφι ζήτησε από το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να σχηματίσει μια «επιτροπή υψηλού επιπέδου», προκειμένου να διερευνήσει τα εγκλήματα που όπως καταγγέλλει, διέπραξε το NATO, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Jana.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Λίβυος πρωθυπουργός Αλ Μπαγντάντι Αλι αλ Μαχμούντι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπαν Κι Μουν, ο οποίος του υποσχέθηκε να εξετάσει την πρόταση. Όπως μεταδίδει το Jana, ο πρωθυπουργός της Λιβύης ζήτησε από το γ.γ. να συσταθεί «μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου... για να επισκεφθεί τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν και να εξετάσει εκ του σύνεγγυς τα εγκλήματα (του NATO) και τι συμβαίνει στη Λιβύη, καθώς και να συζητήσει μια λύση στην οποία θα συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Λίβυοι χωρίς εξωτερική ανάμιξη». Ο Μαχμούντι, συμπλήρωσε το πρακτορείο, ζήτησε τόσο από τον Μπαν Κι Μουν, όσο και από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ να συμμετάσχουν στην επιτροπή.
Πηγή:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: