Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γαλλία:Ενας ακόμη αυτόχειρας στην «France Telecom»



Ένα ακόμη όνομα προστέθηκε στο μακρύ τραγικό κατάλογο των εργαζομένων του κολοσσού τηλεπικοινωνιών «France Telecom - Orange» που έθεσαν τέλος στη ζωή τους. Χθες το πρωί, ένας 57χρονος αυτοπυρπολήθηκε στο χώρο στάθμευσης της εγκατάστασης της εταιρείας στην περιοχή Μερινιάκ, την ώρα που άρχιζε η βάρδια του, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και τέσσερα παιδιά.
Αν και δεν έχει εντοπιστεί σημείωμα του αυτόχειρα, συνάδελφοί του, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους υποστήριζαν ότι ο συγκεκριμένος είχε υποφέρει ιδιαίτερα την τελευταία 5ετία από τις συνεχόμενες αλλαγές αρμοδιοτήτων, στις οποίες τον υπέβαλλε η διοίκηση της εταιρείας και είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και των πώληση του σπιτιού του, καθώς άλλαζαν και οι αποδοχές του και οι πόλεις στις οποίες αναγκαζόταν να μετακομίζει.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ 2008 και σήμερα έχουν αυτοκτονήσει τουλάχιστον 31 εργαζόμενοι της «France Telecom» και έχουν αποπειραθεί να το πράξουν άλλοι 16 με τις περισσότερες αυτοκτονίες να καταγράφονται μέσα στο 2010. Ως βασική αιτία του τραγικού αυτού κύματος «φωτογραφίζεται» το πλάνο «διαρκούς αναδιοργάνωσης» της εταιρείας, το οποίο ουσιαστικά προέβλεπε διαρκείς μετακινήσεις για τους εργαζομένους από πόλη σε πόλη, από καθήκον σε καθήκον με τις ανάλογες οικονομικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διαρκές άγχος, σε διαρκές στάδιο προσαρμογής, ενώ εργάζονταν ολοένα περισσότερες ώρες, χωρίς ανάλογες αποδοχές, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τη θέση τους. Οπως αποκαλύφτηκε, το σχέδιο «διαρκούς αναδιοργάνωσης» είχε ως στόχο, μέσα σε 3 χρόνια, να υποχρεωθούν σε παραίτηση περίπου 22.000 εργαζόμενοι, χωρίς να χρειαστεί η εταιρεία να απολύσει, αφού αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο αφού ένα τμήμα της παραμένει ακόμη υπό κρατικό έλεγχο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχει το ότι πριν από λίγες βδομάδες, δικαστήριο της Μπεζανσόν χαρακτήρισε «επαγγελματικό ατύχημα» την αυτοκτονία ενός εργαζομένου της εταιρείας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για σειρά διώξεων σε βάρος της εταιρείας, αλλά και για καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των εργαζομένων. Το συγκεκριμένο δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έχει, ήδη, αρχίσει έρευνες για τις συνθήκες αυτοκτονίας αρκετών εργαζομένων.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: